Погребални фирми протестират в София срещу поправка в ЗУТ (ВИДЕО/СНИМКИ)

photo_library
 • Погребални фирми протестират в София срещу поправка в ЗУТ

  Снимка: Столица.bg

 • Протест на катафалки

  Снимка: Столица.bg

Сменят директора на "Гробищни паркове" на Столична община заради обществени поръчки

Колона от над 20 катафалки премина през центъра на София. Маршрутът на погребалните автомобили, с клаксони и развети  знамена бе през храм-паметтника "Св. Александър Невски", през ул. Московска, по ул. Раковски и т. н.

Искането на погребалните агенции е да се отмени поправка, която е направена без гласност в ЗУТ. Според нея директорите на гробищните паркове ще определят правилата за бизнеса.

Така управителите на гробищата, които са общинска собственост, ще определят кои каменоделци да работят и по какви правила. Същото се отнася и за изискванията за погребален автомобил. 

Разширяват Централни гробища с 90 декара към "Надежда" (СНИМКИ)

Поправката е една единствена и е направена през февруари т. г. в последните 5 минути на работния ден, недоволстват представители на погребалния бизнес.

Според промяната в чл. 62 се създава ал. 12, която гласи, че Общинският съвет приема наредба, с която урежда управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребенията и кремации, ползването и блогоустрояването  на гробните и урнови места и свързаните с тази дейност улуги на територията на общината. С нея определят и изискванията  към търговците, извършващи погребални, сторително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове.

"Общините са ни конкуренция, защото те имат същите услуги като нашите. Разбираме, че гробищата са общинска собственост, но с тази поправка само определени хора ще могат да извършват тази дейност. Убедени сме, че има конфликт на интереси. последният пример е с директора на общинското "Гробищни паркове" на Столична община, който е давал обществени поръчки на любовника си", коментираха пред Столица.bg собственици на погребални агенции, които днес излязоха на протест.

Столица.bg разбра, че насотящият директор на "Гробищни паркове" е в отпуск по болест, но се очаква при завръщането да му се връчи заповед за уволнение. За скандалното управление се разбра още през ноември 2019 г. Болничният на Райна Божичкова е до петък, 13 март т. г., но според започнати тя ще го удължи. В момента и. д. директор на "Гробищни паркове" е Наталия Стоянова, бившата кметица на район Слатина.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

218 общински ясли и градини в София отварят на 26 май...

218 общински детски градини и самостоятелни детски ясли в София отварят врати отново на 26 май. На сайта на...

Прочети още keyboard_arrow_right