Председателят на Бюджетна комисия в СОС: Вицепремиерът Пеканов противопоставя София срещу страната

Георги Георгиев

Снимка: Георги Георгиев/FB

Очаквам отговор официално, в кратък срок и по същество – така както си пишат общинските съветници от Виена и вицеканцлерите на Австрия, надява се Георги Георгиев

Повече от седмица вицепремиерът Атанас Пеканов не отговаря на писмото на председателя на Комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет Георги Георгиев. В него общинският съветник пита какво ще се случи с готовите и очакващи финансиране проектите за софийското метро и ВиК инфраструктура на няколко столични квартала.

Както е известно вече има готов проект за ново разширение на столичното метро и той бе включен в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Плануване е строителството на подземната железница през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ и през район „Подуяне“ още в края на тази година. А хиляди столичани очакват и изграждането на ВиК инфраструктура до домовете им. Преди две седмици жителите на Волуяк, район Връбница-Столична община, затвориха главен път и излязоха на протест, защото искат обещаната им канализация.

Ето какво написа в социалната мрежа председателят на Комисията по бюджет и финанси на СОС Георги Георгиев до вицепремиера Атанас Пеканов:

"Припомням, че метрото и ВиК инфраструктурата вече бяха включени в Плана за възстановяване и устойчивост като приоритетни, както и че предварително са били съгласувани с Европейската комисия. Сега обаче гражданите на София ще бъдем наказани и служебното правителство ще извади тези готови проекти от плана: гледам поредните медийни изяви на Пеканов – откровено настройва останалата част от страната срещу София, като казва (цитирам приблизително точно):

- "Отрязването на парите за София дългосрочно е правилен подход за управление на парите на страната"

- "София малко така получава безплатен обяд посредством европейските средства" (словоредът е в оригинал)

- “Взимат се парите от цяла България за един конкретен популярен проект - метрото."

- “Във Виена се вдигат данъците за тези квартали, в които се строи метро.”

Уважаеми г-н Пеканов, като председател на бюджетната комисия в Столичния общински съвет, на когото не отговаряте на запитванията, моля да имате предвид следното:

По Ваш цитат №1:
Отрязването на парите за София, в която живеят близо 2 млн. български граждани и която, впрочем, е част от България, не е добро решение. Нито краткосрочно – за политическата Ви кариера и за града, нито дългосрочно за тези 2 000 000 българи, които живеем тук. Вие не ни разбирате, защото живеете във Виена. Не противопоставяйте обаче София на останалата част от страната. Това не е поведение на държавник.

По Ваши цитати №2 и 3:
София не получава безплатен обяд от евро фондовете, а платен обяд – и то платен от джобовете на гражданите на София. Ние плащаме данъци и осигуровки в държавния бюджет. С част от тези данъци пък държавата плаща вноската си в бюджета на ЕС. Чрез Плана за възстановяване и устойчивост ЕС всъщност ЩЕ ВЪРНЕ част от тези пари на българските граждани.
Вие обаче искате да отклоните над 300 млн. от тези пари от тези, на които се полагат - 2 млн. българи – и то точно хората, които са ги изкарали с труда си. Наказвате ги, само защото живеят в столицата. Нищо че произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт на страната и плащат огромна част от данъците за държавната хазна.

По Ваш цитат №4:
Бюджетът на Виена е 15,1 милиарда ЕВРО. На София – 2 млрд. лв. При еднакъв брой население на двете столици. За имот с данъчна оценка от 100 000 евро във Виена плащат местен данък 936 евро. В София този данък е 187,5 евро. Има известна разлика, скъпи г-н Пеканов и тя е 500%.
Вие си знаете защо сте избрали да живеете там, а не в София, но не разбирам защо искате да вдигнем данъците на софиянци и да станат като тези на виенчани. С 500 % по-високи! Кой икономически анализ обосновава подобни промени?

Във Виена тъкмо държавата плаща половината от инвестициите за метрото, а Вие искате София да НЕ получи пари от държавата, нито да има право на такива от Европейския съюз. Не разбирам логиката, Бога ми.
А сега по-сериозно – идеята Ви да вдигнем драстично данъците на кварталите, в които строим метро, булеварди или друга инфраструктура е спорно дали изобщо е законна по българското право.
Второ, по-важното – тя е и безумна – хората плащат данъци, ЗА ДА имат инфраструктура и няма логика да им вдигаме данъците, като изградим метро, защото иначе трябва ДА НЕ плащат данъци, ако нямат метро.
Haben Sie mich verstanden? (Разбрахте ли ме – на нашия майчин език)

Очаквам отговор на запитването си – официално, в кратък срок и по същество – така както си пишат общинските съветници от Виена и вицеканцлерите на Австрия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет...

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането н...

Прочети още keyboard_arrow_right