Председателят на СОС: Искаме да улесним гражданите при употребата на електрически автомобили

-

Снимка: Столица.bg

От есента на 2022 г. в столицата вече няма безплатни зарядни станции за електрически превозни средства. Следващата мярка, която се очаква, е да бъдат въведени ограничения в паркирането, коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Според последната статистика от Центъра за градска мобилност, ръстът на електрическите автомобили е 10 %.

Има няколко много важни положения, които няма да се променят от Общинския съвет и хората трябва да бъдат спокойни. На първо място за електрически автомобил не се плаща местен данък. Това е мярка за да бъдат стимулирани собствениците, посочи Георгиев. Той припомни още, че по силата на решение на Общинския съвет собствениците на електрически автомобили не са задължени да слагат допълнителни стикери и могат необезпокоявано да паркират в "Синя" и "Зелена зона" без оглед на престоя.

Георгиев посочи, че трябва да се направи много внимателен анализ преди да се въвеждат ограничения. Целта на Столичният общински съвет обаче е съвършено друга, тя е да се въвеждат нови стимули и да улесняват гражданите при употребата на електрически автомобили, защото е въпрос за чистотата на въздуха в София. По думите му големият проблем е със зарядната инфраструктура. През последните 8 месеца са изградени 17 зарядни станции, от които 12 са нови, отбеляза Георгиев.

Георгиев сподели, че неговият автомобил е хибрид, защото има много пътувания и среща трудности със зареждането.

По официални данни към момента в България 7450 са регистрираните напълно електрически превозни средства в страната, в София те са 4408, а местата за зареждане са около 1200. Това съобщи пред БНР Боян Бакърджиев от най-големият оператор на публично-достъпни зарядни стaнции за електромобили.

По думите му съотношението на регистрирани автомобили към зарядна точка е около 6-7 към 1. Това е доста по-добро съотношение от голяма част от страните в ЕС. По данни на ЕК за проблем за зарядната инфраструктура може да се говори, когато съотношението е над 12 към 1. Бакърджиев отбеляза, че реално няма недостиг на броя станции в България, както и проблем с тяхната концентрация, защото те са разпределени равномерно спрямо броя на регистрираните електромобили.

"Към тези 4408 автомобили в столицата само в нашата мрежа имаме над 200 точки в София. Общо в цялата държава те са над 500. Половината от тези точки са бързозарядни. Те са разпределени равномерно по национално покритие на всичките основни пътни маршрути", поясни Бакърджиев, като добави, че в огромната си част зарядните точки в София и страната са изградени върху частни имоти, а не върху общински такива.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Георги Георгиев: Спасихме от застрояване 11 декара междублокови п......

18 частни имота в столичния район "Младост" стават общинската собственост и върху тях няма да може да се строи. Това ста...

Прочети още keyboard_arrow_right