СОС с поредна стъпка за засилване на контрола върху общинските дружества

-

Снимка: Столица.bg

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с общински съветници, внася четири доклада за повишаване контрола на управлението на няколко ключови дружества за общинската икономика, съобщават от пресцентъра на СОС.

Става дума за дружествата „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Софекострой“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД. Предложението предвижда в уставите им да се въведе т.нар. „съвместно представителство“, при което всички документи се подписват не само от изпълнителните директори, но и от председателите на директорските бордове и занапред директорите няма да имат право на еднолични действия от името на компаниите.

"Целта на промяната е затягане на контрола върху управлението на всички общински транспортни дружества и повишаване на доверието към работата им, както и по-добра отчетност на „Софекострой“ ЕАД. Това е добра корпоративна практика, която често се използва в големи международни компании, както и във всички търговски банки, в застрахователни дружества и т.н. Чрез нея ръководителите на дружествата взаимно се контролират, което намалява риска от злоупотреби и гарантира прозрачно управление. Само преди дни Народното събрание гласува предложението на депутатите от ГЕРБ-СДС – да бъде отпусната компенсация за градския транспорт на София в размер на 74 млн. лв. Заедно с кмета Йорданка Фандъкова положихме неимоверни усилия, за да запазим най-важната система на града ни и макар да получихме половината от необходимата за издръжката на транспорта сума, това ще ни даде възможност да подсигурим работата му в следващите месеци. Чрез предложението за засилване на контрола искаме гражданите на София да са убедени, че като принципал на общинските дружества сме положили дължимата грижа и сме завишили изискванията за добро управление. По-рано тази година предприехме подобна стъпка към управлението на „Топлофикация София“ ЕАД, „Център за градска мобилност“ ЕАД и „Софийски имоти“ ЕАД.“, коментира председателят на СОС.

Докладите ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на местния парламент на 7-и юли.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1066 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1260 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Свободен достъп до общинските спортни обекти в София за деца с ув......

Решение за свободен достъп на деца и младежи с интелектуални затруднения до общинските спортни обекти в София прие наско...

Прочети още keyboard_arrow_right