Новините в София: Най-важното за деня 23 април, 2019 г.

София вечер

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 23 април 2019 г.

Психичноболен потроши 2 автобуса в София, нападна и шофьора

Мъж с психични проблеми потроши автобус по линия 45 в столичния квартал "Овча Купел". След това нападна и шофьора, разказа Петьо Гюдлев, свидетел на инцидента, цитиран от Нова телевизия.  Човекът пътувал с майка си. Точно на кръстовището на улица "Боряна" и бул. "Монтевидео" той счупил стъклото на третата врата на рейса. Шофьорът спрял на безопасно за останалите пътници място и отишъл да се разбере с агресора. Той обаче тръгнал към човека с камък в ръка. За да се предпази, водачът го ударил.

Метростанция "Ломско шосе" прокапа от дъжда (СНИМКИ)

Дъждът над столицата донесе проблеми за конструкцията на метростанция "Ломско шосе". Бдителни столичани съобщиха в социалната мрежа,че на няколко места в станцията има големи участъци пълни с вода. Според гражданите изолацията на елементите не е направена както трябва и заради това при най-лекия дъжд започват проблемите вътре по пероните.

Жена с над 3 промила е причинала катастрофата на "Нишава" и "Цар Борис III"

Жена е причинала катастрофата на кръстовището на булевард "Цар Борис III" и улица "Нишава" в столицата. Както по-рано днес Столица.bg съобщи шофьорката заби колата си в стълб на пешеходна пътека на няколко крачки от спирката на трамвай.

Йорданка Фандъкова: Имаме готови маршрути за религиозен туризъм в София

Има готови разработени маршрути за религиозен туризъм в София. За това Столична община ще разчита на помощ и от бизнеса. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на 6-та годишна среща на Националния борд по туризъм,цитирана от "Фокус". Фандъкова допълни, че посещението на папа Франциск е пример,че градът може да е домакин на подобни събития.

Патрулка в тревните площи ядоса столичани

Патрулна кола в тревните площи до бул. "Проф. Марко Семов" ядоса столичани. Снимка на паркираният автомобил бе пусната от ядосани граждани в социалната мрежа. За минути тя обиколи множество групи и буквално вбеси хората. Те споделят, че всеки гражданин паркирал в зелените площи на София, би получил глоба за това, но тава едва ли важи за органите на реда, дебнещи нарушители.

Фонтанът на "Славейков" заработи отново

Фонтанът на площад "Славейков" заработи отново днес. За това съобщи бившият общински съветник Вили Лилков в социалната мрежа. Лилков бе кандидат за кмет на столицата на последните избори през 2015-та година. Съоръжението бе запечатано след като млад мъж бръкна в него и бе ударен от токов удар преди 12 години. През 2007 г. 34-годишният Веселин Петров бърка с две ръце във фонтана и бива ударен от токов удар. Той загива на място, а фонтанът веднага е запечатан за да се избегнат нови инциденти.

Тестват новите метровлакове до станция бул. "България" (ВИДЕО)

От 24 април започват еденични тестове на новите метровлакове Инспиро. Те ще се движат от „Депо Земляне- метростанция „ Красно село“ до метростанция бул. „България“.  Столичният кмет Йорданка Фандъкова също ще присъства на тестовете, като ще провери и напредъка по изграждането на третата линия на метрото. Тестовете ще започнат от депото в Земляне. 

Градският транспорт с удължено работно време за Великден

Градският транспорт в столицата ще работи с удължено работно време за Великденските празници. На 26, 27, 28 и 29 април 2019 г. той ще се движи по празнични разписания. В нощта на Възкресение Христово, трамвайни линии 5, 6, 7, 20 и 22, тролейбусите 1, 2, 5 и 9 и автобусните 85, 102, 213, 285 и 310 ще се движат до 01 часа, съобщават от ЦГМ.

Къде ще спират топлата вода през май в София

Части от столицата ще бъдат без топла вода през месец май. Причината за това са стартиращите неотложните ремонти и профилактика по топлопреносната мрежа в участъците с повишена аварийност през последните месеци, съобщават от „Топлофикация София”.

До края на есента ще приключат ремонтите на два виадукта на „Хемус“

До края есента трябва да приключи ремонтът на два виадукта на магистрала „Хемус“. През ноември трябва да е готов виадукт „Коренишки дол“, а през септември съоръжението при с. Потоп. Двете отсечки не са ремонтирани от построяването им преди 30-40 години и са в много тежко състояние, съобщи пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Виадуктът „Коренишки дол“ е с дълъг 481 м и се намира при км 36 на магистрала „Хемус“. В момента там тече ремонт на платното в посока Варна. Съоръжението при с. Потоп е с дължина 525 метра и се намира при км 19.

Запор на сметките притеснява УНСС

УНСС излезе с призив към правителството за осигуряване на средства за нов учебен корпус. От учебното заведение се притесняват, че без помощ от държавата ще бъдат неплатежоспособни. В специално отворено писмо до медиите те посочват , че през 2016 г. е започнало изграждането на новият корпус. Според договорът, който е с 30 месечен срок, строителството трябва да приключи на 7 юни тази година. Той е направен след спечелване на европейско финансиране за 4.5 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж". Имало е потвърден ангажимент за 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години 2017, 2018 и 2019 г.

Вижте най-атрактивните събития в София за утре - 24 април ТУК.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 6 май 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 6 май. Митничари на Калотина иззеха 24 5...

Прочети още keyboard_arrow_right