Тема: новини

comment 0
visibility 140
Музей на спорта, София

Времето и предстоящите събития на 23 юли 2019 г. в София

Времето на 23 юли Облаци и слънце ще се редуват днес в София. Минималната температура е 17 градуса, а максималната ще достигне до 28 градуса. Очакват се и леки превалявания от дъжд, но няма нужда от чадър. Вятърът ще се усили в слеобедните часове и ще донесе прохлада, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 23 юли 9.00 часа Започва международна конференция за качество, надеждност и сигурност на софтуера в Аулата на Ректората на Софийския университет. 9.30 часа Официално откриване на Научноизследователски център SHARE – ERIC Българияв в Института за изследване на обществата и знанието при БАН на ул. "Сердика". 10.00 часа Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов приветстват Отбора на надеждатав сградата на Столична община, мраморно фоайе. 10.00 часа Постоянна комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в зала 1, ет. 2, ул. московска 33. 11.00 часа Пресконференция за седмото издание на Еко Рали Българияв пресклуб “България” на стадион "Васил Левски". 11.00 часа Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 11.00 часа Пресконференция на Център за защита на правата в здравеопазването на тема: "Нов модел за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването" в Пресклуба на БТА. 12.00 часа Постоянна комисия за връзки с гражданското общество в зала № 2, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 13.00 часа Постоянна комисия по финанси и бюджет в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 13.30 часа Централната избирателна комисия и Националното сдружение на общините в Република България открвиват Национален форум – Кръгла маса за отчитане и анализ на проведеното обучение на изборната администрацияв в "Рамада София Сити Център", зала Опал. Ще се обсъждат актуални въпроси за организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. 14.00 часа Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще чете откъси от книгата „Приключенията на мотовете“ от Радостина Николова в Лятната занималня на Столична библиотека. Още интересни събития в София на 23 юли 2019 г. - ТУК!

comment 0
visibility 117
Цариградско шосе

Новините в София: Най-важното за деня 22 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 21 юли 2019 г. Горски и доброволци направиха нов мост над Драгалевска на Витоша (СНИМКИ)  Още един мост в Природен парк Витоша е изцяло обновен и гарантира сигурността на планинарите. В края на изминалата седмица 15 доброволци помогнаха на горските да възстановят моста над Драгалевска река. Тротоарът на "Люботрън" пропада, бил зелена зона за паркиране Столичната улица "Люботрън" в район Лозенец стана поредната ябълка на раздора между платената зона за паркиране - зелена и гражданите. Улицата е станала "зелена" зона от ноември 2018 г. Местните хора обаче недоволстват, тъй като улицата е тясна и автомобилите се паркират върху тротоара, съобщи Нова телевизия. Столична община ще участва в търга за къщата на Пейо Яворов Столична община ще се включи в търга за къщата-музей на Пейо Яворов в края на септември т. г. Това стана ясно от дневния ред на Столичния общински съвет. В т. 16 общинските съветници трябва да гласуват  възлагане на правомощия за представителство на Столична община в производството. Даряват 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София Дарител ще даде 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в столицата. В момента се подготвя доклад, който спешно трябва влезе на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, защото дарението е повече от 100 000 лв., научи Столица.bg. Засега спомоществователят иска да се запази анонимността му, потвърдиха от кметство "Сердика". Започва обновяването на Гара "Искър" Обновяването на гара "Искър" ще започне на 25 юли. Тогава ще се проведе и церемонията "първа копка" от проекта „Реконструкция на гарови комплекси в Подуяне, Искър и Казичене“.  Асфалтират дупки в 7 района на столицата (СНИМКИ) Ремонтите в столицата продължават с пълна сила. Днес се прави фрезоване и слагане на асфалт в 7 района на града- "Сердика", "Искър", "Слатина", "Младост", "Надежда", "Лозенец" и "Панчарево". Идея: Нова автобусна линия да свързва "Левски"Г, "Слатина" и "Студентски град"  Да бъде пусната нова автобусна линия 194, която да свързва кварталите "Левски"Г, "Слатина" и "Студентски град", предлагат от неправителствена организация.  

comment 0
visibility 262
Езерото в Дружба  1

Времето и предстоящите събития на 22 юли 2019 г. в София

Времето на 22 юли До 31 градуса ще достигне днес термометърът в София. В ранните сутрешни часове минамалната температура е 16 градуса. През деня ще има облаци, но слънчевото време ще преобладава. Не се очакват превалявания от дъжд. В късните следобедни часове ще повя илек вятър, носещ прохлада, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 22 юли 9.30 часа Архиерейска света литургия в Буховския манастир "Св. Мария Магдалина" ще отслужи Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 11.00 часа Откриване на изложбата "Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019" в Столична библиотека. 12.00 часа Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 12.00 часа Постоянна комисия по обществен ред и сигурност в зала №2, ет. 2, ул. Московска № 33. 19.00 часа Суров шоколад - трюфели! С богатия си опит в Азия и курсове за шоколад при водещия експерт по суров шоколад във Великобритания - Ейми Левин (Amy Levin), експертът на Food Conn в Food Connection. 21.00 часа Прожектират филма "Презрението" на Лятна сцена НДК. Още интересни събития в София на 22 юли 2019 г. - ТУК!  

Реклама
comment 0
visibility 188
БАН

Новините в София: Най-важното за деня 21 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 21 юли 2019 г. Столичният „Лозенец“ е обект на нагли домови кражби Жители на столичния квартал „Лозенец“ споделят пред Нова ТВ за наглите обири, на които са станали домовете им. Едно от обраните жилища е на Ангел Куртев. Пътят от Сливница до Сърбия ще е готов до края на 2021 г.  Реконструкцията на пътя от Сливница до Сърбия ще приключи до края на 2021 г., увери транспортния министър Росен Желязков по време на посещението си в съседна Сърбия Спасиха жена, счупила крак на Витоша Спасители от Планинската спасителна служба към БЧК помогнаха на жена, която си счупила крака, качвайки се на Витоша. Сигналът за неприятния инцидент е подаден от съпруга на пострадалата.  Напусна ни Буги Барабата  На 58 годишна възраст ни напусна Буги Барабата, съобщи БТВ. Марио Събев, както е действителното у име, е починал през нощта. В съобщението за кончината му не се споменава каква е причината. Възпитаниците на СМГ се върнаха със златото от Хонконг Възпитаниците на математическата гимназия „Паисий Хилендарски“ в столицата се върнаха като шампиони от Световното математическо състезание за ученици до 13,5 години, съобщава БНТ. Звукова сигнализация обърква незрящите в центъра на София Сигнал за съществен проблем със звуковата сигнализация на светофарите в центъра на столицата са подали граждани до БТВ. Проблемът е, че т. нар. „умни светофари“  пускат не добре регулиран, еднакъв сигнал. Стартира обновяването на столичната улица „Малко Търново“ Обновяването на столичната уличка „Малко Търново“ ще се осъществи в периода 23 юли – 15 септември, съобщават от пресцентъра на Столична Община. Ще бъдат обновени настилките по улицата, стъпалата, както и капаците на шахтите. Ще реставрират обсерваторията в Борисовата градина Скоро се очаква да стартира реставрацията на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, съобщават от Нова ТВ. 100 000 лв са осигурени от Софийския университет, а 50 000 от фирма, става ясно от думите на доц. Евгени Овчаров. БАБХ продължава с проверките по софийските пазари Инспектори от Агенцията по безопасност на храните, заедно с колегите си от Столичен инспекторат провериха днес как се прилагат правилата на пазара в Долни Богров, съобщи БНТ. Горна баня и Симеоново-север започват седмицата без вода Планови ремонти по мрежата на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водата в някои части на столицата на 22 юли, понеделник.  

comment 0
visibility 178
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 18 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 18 юли 2019 г. Париж помага на София за паметниците на културата Опитът на парижкия квартал "Маре" за възстановяване паметниците на културата помага на столичен район да съживи старите сгради. Става дума за "Възраждане", където са концентрирани архитектурните бижута от миналия век В "Красно село": Три пъти за 4 месеца разкопават улица  Улица в столичния район "Красно село" е разкопавана три пъти за четири месеца. Става дума за "Хан Пресиян". За патилата си с непрестанните ремонти хората от квартала разказаха пред камерите на Нова телевизия. Обиски в офисите на фирма, доставяла оборудване за ВВС Претърсвания и изземвания има в офисите на дружеството "Балкантел" ООД и в домовете на три лица. Операцията е в София и се ръководи от Специализираната прокуратура.  Частна и държавна болница спасиха лекар от "Иван Рилски" Водещ анестезиолог от "Иван Рилски" дължи живота си на два екипа лекари- от частна и от държавна болница. Вчера лекарят отива на работа като всеки ден. След оперативка влиза в операция. От седмица казва на колегите си, че се чувства отпаднал. Но идеята за болничен не е на дневен ред заради намаления състав през лятото. Пласьор на дрога в "Лозенец" хванат минути след продажба 26-годишен столичанин, който пласира наркотици в "Лозенец", бе задържан минути след продажба на стоката. Акцията е проведена от екип на Четвърто РУ на 15 юли, съобщи МВР. За 15 лв. 3 часа на Витоша с електровелосипед (СНИМКИ) Колелата са родно производство, от фирмата водят преговори за зарядни станции на хижи в планината Разходка на Витоша с електровелосипед вече е възможна и през това лято. Услугата се предлага на паркинга на Националния исторически музей в Бояна. Проектират велоалея по ул. Пушкин, продължение на коридора по "Цар Борис III" Проект за велоалея на ул. Пушкин се разработва, а целта е отсечката да свърже трасето от бул. Цар Борис III с НИМ в Бояна. Хората, които искат да наемат електровелосипеди да могат да стигнат до тук със собствените колела. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти Фандъкова: София се позиционира като дигитален център в региона София се позиционира като иновативен и дигитален център в региона с отварянето на офис на Световната банка в столицата ни. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването тази сутрин на новия офис на финансовата институция.  

comment 0
visibility 184
София нощем

Новините в София: Най-важното за деня 17 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 17 юли 2019 г. Къща се срути в строителен изкоп на "Софроний Врачански", няма пострадали Поредно срутване на сграда влезе в статистиката на строителните инциденти в столицата. Стара къща пропадна в строителен изкоп на новострояща се кооперация, във вторник вечерта, на софийската ул. Софроний Врачански  ГДБОП са задържали извършителя на кибератаката на НАП Има задържан за хакерската атака на базата данни на НАП. Това заяви пред Нова телевизия комисар Явор Колев, шеф на киберсигурност в ГДБОП. "Имаме заподозрян. Цяла нощ са правени експертизи и има достатъчно данни, че лицето е извършител на това деяние. Вече 24 часа работим с него. Той е служител на компания за киберсигурност, минава за бял хакер", каза комисар Колев. Проектът за Ларгото се оказа сбъркан Проектът за реконструкцията на Ларгото в столицата се оказа, че е сбъркан. Това разкри проектантът арх. Христо Генчев. Първоначално той е работил върху идеята за пешеходна зона, в която няма да минава тежка техника и автомобили. Поставените като настилка плочки издържали до 100 кг. В резултат на катастрофи и трафика от коли те се разместват и чупят. С 10 млн. лв. повече от данъци има в бюджета на Столична община за 2018 С 33,6 млн. лв. повече са приходите на Московска 33 за 2018 г. С 10 млн. лв. повече са влезли в бюджета на Столична община през 2018 г. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. При планирани 332,7 млн. лв. са събрани 342,7 млн. лв. Бюджетът на Столична община за 2018 г. е изпълнен на 100%. Това сочи одитът на Сметната палата за касовото изпълнение. Ремонт променя маршрутите на автобуси 111 и 260 (СНИМКИ) Ремонтни дейности в локалното пътно платно на бул. "Никола Петков" променят движението на автобусите с номера 111 и 260 Сигнали за над 13 000 излезли от употреба коли в София за 10 години  От улиците на София са изчистени 4 334 излезли от употреба коли за по-малко от две години. Това съобщи пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Само от 14 до 30 април тази година, по време на кампанията, организирана от Столичния инспекторат, са получени 250 сигнала за трошки. По тях се работи и предстои тези коли да бъдат вдигнати от районите, поясни градоначалникът. Човек от фонд "Земеделие" оставил бронирания си "Мерцедес" при Миню Стайков (СНИМКИ) Петима служители от Държавен фонд "Земеделие" са привлечени към наказателна отговорност. Четирима са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление. Петият е обвинен за участие в ръководената от Миню Стайков организирана престъпна група. След привлечените към отговорност е и заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд “Земеделие“. Без вода остават в Центъра, Овча купел 1 и Изток Планови ремонти на „Софийска вода“ ще предизвикат спиране на водата в някои столични райони на 18 юли, четвъртък.

comment 0
visibility 719
Северен парк, район Надежда, София

Времето и предстоящите събития на 17 юли 2019 г. в София

Времето на 17 юли  До 12 гладуса падна мнималната температура в София. Слънцето пак ще е малко, тъй като през по-голямата част от деня ще в столицата ще преобладава променлива облачност. Валежи няма да има, но пък вятърът ще се засили, особно в следобедните часове, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 17 юли 9.00 часа Софийски градски съд, 22 състав разглежда молба от Джок Полфрийман за условно предсрочно освобождаване. 10.00 часа Редовно заседание на Министерския съвет. 10.00 часа Безплатни консултации за лечение със стволови клетки в здравен информационен център Медикъл Караджъ. 10.30 часа Пресконференция за супер турнира по тенис на маса Asarel Bulgaria open 2019 в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски". 11.00 часа Пресконференция по повод Световния ден на хепатитав Аулата на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 12.00 часа Пресконференция за IV издание на Витоша летен фест със състезания по планинско колоездене и планинско бягане в Информационен център "София – европейска столица на спорта". 18.00 часа Мултимедийна презентация на "Технология за добив на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода" в Националния политехнически музей. 19.30 часа Откриване на Международния фолклорен фестивал "Витоша" на Лятната сцена на НДК. Още интересни събития за 16 юли, вторник може да намерите - ТУК

comment 0
visibility 234
Паметник на дървото, София

Времето и предстоящите събития на 16 юли 2019 г. в София

Времето на 16 юли Слънчево и с променлива облачност ще е времето днес в София. Минималната температура в сутрешните часове е 12 градуса, а през деня максималната ще достигне до 23 градуса. Не се очакват валежи от дъжд. Ще има лек ветър в следобедните часове, съобщава prognozata.bg. Предстоящи събития за 16 юли 10.00 часа обществено обсъждане на Десетгодишен план за развитиена мрежите на „Булгартрансгаз” ЕАД за периода 2019 – 2028 г. в сградата на КЕВР, бул. „Княз Ал. Дондуков” № 8-10, ет. 4. 11.00 часа Пресконференция на Македонският научен институт и Съюзът на учените в България, секция „История“ за възпоменателна среща, посветена на 90 г. от рождението на именития български учен и общественик проф. д.и.н.Дойно Дойнов (16.07.1929 - 18.01.2014 г.) Национален пресклуб БТА. 12.00 часа Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети гараж ММалашевци за представянето на електробус. 19.00 часа Протест пред бл. 73 жители на квартал Младост 1 за презастрояването в квартала. 19.00 часа Откриване на фотоизложбата "Вода за хаир"в Клуб на фоторепортерите в подлеза между Министерски съвет и администрацията на президента. 19.00 часа Ratio Rooftop Party: To the Moon and Back ще има на покрива на Детски научен център Музейко. Още интересни събития за 16 юли, вторник може да намерите - ТУК  

comment 0
visibility 308
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня 15 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 15 юли 2019 г. Слагат нови тротоари по бул. "Искърско шосе" (СНИМКИ) Ремонтите в различни части на столицата продължават с пълна сила. Нови тротоари се слагат по бул. „Искърско шосе“, който се ремонтира основно в отсечката от бул. "Христофор Колумб" до ул. "Илия Бешков" Ценна книга на Васил Априлов може да се види в Националната библиотека  Книга, писана от Васил Априлов, може да се види в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" на 19 юли. "Заветът" на видния български просветител може да се сравни с личните тефтерчета на Левски, Ботев и Раковски, които са от колекцията "Български исторически архив" Бизнесменът Николай Младжов пред Столица.bg: Опитаха да фалшифицират и платна на Светлин Русев (СНИМКИ) Една изложба в столична галeрия взриви културната общественост у нас със съмнения за изложени фалшификати. Става дума за галерия "Структура" и експозицията "Модернизъм и авангард. В "Овча купел" санират втори блок (СНИМКИ) Втори блок в "Овча купел" вече се санира по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Предвидените за саниране обекти са общо четири. Водещ доставчик на автомобилни светлини отвори център в София Компанията „Одело“, водещ доставчик на автомобилни светлини за най-големите производители на коли като "Даймлер", БМВ, "Ауди", "Тойота" и "Рено", откри развоен център в София. В момента той разполага с екип от 10 инженери, които вече работят по първия си проект за един от клиентите на фирмата. Турци, италианци и французи питат за минералната баня в Банкя (СНИМКИ/ВИДЕО) До пролетта на 2020 г. балнеолечебницата отваря, реставрацията и възстановяването вървят с бързи темпове, убеди се кметът Йорданка Фандъкова Доставчик на Мерцедес откри развоен център в София Основен доставчик на Мерцедес официално отвори развоен център в София, съобщи money.bg. Инвестицията бе обявена още миналата година и става въпрос за завод за фарове на марката. R&D цeнтъpa в Coфия бe чacт oт oбявeнaтa пpeз 2018 г. инвecтиция oт 40 млн. eвpo нa бългapcĸия пaзap. Компанията Одело Груп откри високотехнологичен завод за светлини на Мерцедес в зона Куклен. Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня Съвсем скоро ще започне възстановяването на още две знакови минерални бани в София. Пусната е процедура за избор на изпълнител на баните в Овча купел и Горна баня, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Социолог: Фандъкова побеждава Мая Манолова на балотаж Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг е на мнение, че Йорданка Фандъкова отново ще бъде избрана за кмет на столицата. Това мнение Павлов огласи на пресконференция в БТА.  

comment 0
visibility 354
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня 14 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 14 юли 2019 г. Задържаха наркодилър при акция на МВР  При проведена акция на ОД на МВР-София в Костинброд е заловен наркодилър, информира 24 часа. Полицията е намерила няколко пакета с марихуана у задържания наркодилър Марио. 110 заболели от варицела за седмица в София Регистрираните болни от варицела в столицата за първата седмица на месец юли са 110, сочат данни на Националния център по обществено здраве. Това е доста сериозен ръст на заболеваемостта. Световноизвестно клавирно дуо с майсторски клас в София Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, което е известно в цял свят, е организирало в столицата майсторски клас, споделя БНТ. Дуото ще сподели своите музикални идеи, но и ще окаже помощ при подготовката на млади български музиканти за участие в международни, фестивали, конкурси, концерти. Музикалният театър закрива сезона с „Царицата на чардаша” Музикалният театър в столицата закрива изключително успешен сезон днес с „Царицата на чардаша“. Представлението ще се състои в 17.00 ч. днес. Изборът на оперетата за края на сезона не е случаен. Столични джебчийки правят по 20 000 паунда месечно в Англия Джебчийки от България и Румъния изкарват по 20 хиляди паунда месечно в Англия, според британския „Сън“. Крадлите си служат с редица техники, за да останат незабелязани в тълпата на търговските улици и големите магазини, а в същото време да си тръгнат от там с достатъчно пари и ценности. Овча купел, Челопечене и Банишора започват седмицата без вода  „Софийска вода“ предприема планови ремонти по водопроводната си мрежа на 15 юли, понеделник, което ще предизвика временно спиране на водоподаването в някои столични райони. София става център на фолклора от цял свят София става домакин на двадесет и третия международен фолклорен фестивал „Витоша“, който стартира в понеделник, 15 юли, и ще продължи до 20 юли, съобщават от НДК. Питбул жестоко нахапа собственичката си  Млада столичанка в квартал „Бояна“ в района на Околовръстно шосе е била нападната от питбул, в следствието на което е с множество наранявания по цялото тяло, сочи Нова. Двама мъже са с по-леки наранявания.

comment 0
visibility 366
Народно събрание, София

Новините в София: Най-важното за деня 13 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 13 юли 2019 г. Патрулка катастрофира на бул. "Възкресение" Патрулен автомобил на полицията катастрофира на кръстовището в столичния Красна поляна, съобщи Нова телевизия. За щастие няма пострадали хора. Ударът в друга кола е стана на бул. Възкресение. Малчугани отглеждат зеленчуци в 134 ДГ в "Хиподрума" (СНИМКИ) В реална среда децата се учат, как от почвата засетите семена стават зеленчуци и подправки. В зеленчуковата градинка растат домати, тиквички, магданоз и копър.Лехите са оформени със специално пригодени кашпи, малчуганите участват в засаждането, поливането и грижите за растенията. Така те научават първите си уроци за бита и природата.Трафик, безводие и пластмаса тормозят хората от Гара Елин ПелинЖителите на гара Елин Пелин излязоха днес на протест. Те пресичаха неколкократно пешеходна пътека, затрудниха трафика, движението бе спряно за кратко и се образуваха колони от автомобили.Сложиха основния пласт асфалт на южното платно на "България" (СНИМКИ)До момента тази настилка е положена на 10 хил. кв. Продължава и монтирането на металната мрежа по цялото протежение на пътното платно на "България" в участъка между бул. Ив. Гешов и бул. Витоша, съобщиха от Столична община. Ремонтът на бул. България започна в края на юни и обхваща участъка от бул. Черни връх до кръстовището с "Иван Евст. Гешов".Пуснаха тролей 7, вече минава през "Лозенец" (СНИМКИ)Пуснаха тролейбусна линия №7 от днес. Тролеите вече минават през кв. Лозенец, а линията свързва ж.к. Манастирски ливади с ж.к. Люлин, съобщиха от Столична община. Удължаването на трасето беше прието от Столичния общински съвет на 27 юни т.г. За новия маршрут на тролей 7 бе изградено ново трасе по бул. Арсеналски, както и нова контактна мрежа.4-годишно си удари главата на остър камък до пързалка в "Заимов"Малчуган пострада тежко при игра в парка "Заимов" в петък вечерта, научи Столица.bg. 4-годишно момченце падна от каменна пързалка, тип "Крокодил" и си удари гавата в голям остър камък, забит непосредствено да детското съоръжение, което е срещу Кукления театър. Какви събития има утре, 14 юли 2019 г. в София - ТУК!

comment 0
visibility 473
София, параклис край езерото в Дружба 1

Времето и предстоящите събития на 13 юли 2019 г. в София

Времето на 13 юли Слънчево и с променлива облачност ще е днес времето в София. Максималната температура няма да премине 24 градуса. В момента в столицата е около 15 градуса и е слънчево. В следобедните часове ще има лек вятър. Не се очакват превалявания от ддъжд, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 13 юли 9.00 до 12.00 часа Благотворително за безвъзмездно и доброволно кръводаряване „Защото кръвта е живот“ в Националния център по трансфузионна хематология на ул. „Братя Миладинови“ 112. Инициативата е на най-големия мото клуб в България - Sofia Riders. 9.00 часа Протест в с. Гара Елин Пелин на жители на община Елин Пелин срещу изграждането на завод за преработка на пластмаса без съгласието на гражданите и без извършването на ОВОС. 13.00 часа Откриват Световния к-поп фестивал 2019в зала 2 на НДК. 20.00 часа Благотворителен концерт „Една детска усмивка“ в местността „Кръстето“ в с. Лозен. 11.00 часа Библиобусът на Столична библиотека ще бъде на централната алея в парк „Кестените“. Ткриват се традиционните Празници на минералната вода, здравето и дълголетието „Горешляци 2019“. 19.00 часа Емигранти на открита сцена "Сълза и Смях", Театрална Формация „Мелпомена“ и ДТ „Никола Вапцаров”- Благоевград, Автор: Славомир Мрожек Режисьор: АСЕН БЛАТЕЧКИОще интересни събития в София - ТУК!

comment 0
visibility 267
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня 12 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 12 юли 2019 г. Накараха строител да изчисти ул. Хайдушка гора 81 - 91  Строителна фирма изчисти улица ул. "Хайдушка гора" 89-91, за да си спести солидна глоба, която го застрашаваше. От Столичен инспекторат установили замърсяване на улицата в район Триадица и съставили акт за административно нарушение на управителя на фирма "Комплекс инженеринг " ЕДОД. Столична община внезапно провери ремонта на подлеза на "България" и "Гоце Делчев" (ВИДЕО/СНИМКИ)  По сигнал на гражданин специалисти от Московска 33 не установиха нарушение на технологията при ремонта на стълбищата Столична община монтира сензор за въздуха в парк "Хиподрума" Столична община монтира днес сензорна станция за качествoто на атмосферния въздух в парк "Хиподрума". Апаратурата ще следи показателите на въздуха. Тя е част от изпълнявания проект на Московска 33 за 22 сензорни станции, които ще бъдат поставени в различни райони на София. Планирани прекъсвания на електрозахранването в София от 15 до 19 юли  ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Почистени са 880 метра от река Църна бара в "Требич" Почистени и вече проводими са близо 880 метра от речното легло на река Църна бара в квартал "Требич", съобщават от администрацията на район "Надежда". Бреговете и коритото на водния басейн бяха освободени от растителност и наноси, които пречеха на проводимостта в трасето от "Околовръстен път" до вливането ѝ в река Блато. Обновени са 580 метра по течението и 300 метра срещу него. Асфалтират около блок 6 в "Захарна фабрика" (СНИМКИ) Ремонтирането на тротоара и прилежащите пространства около бл. 6 в "Захарна фабрика" върви към финал. Цялостното обновяване на терена започна в края на месец юни. За да проследи как върви работата на място пред блока дойде и кметът на район "Илинден". Столичани се информират за въздуха онлайн след 1 декември (СНИМКИ) В парк "Хиподрума" монтираха първата от 22 сензорни станции, които се следят въздуха в София След 1 декември т. г. столичани и гости ще могат в реално време да се информират за качеството на въздуха в София. За чистота на въздуха ще има специално разработено мобилно приложение, както и онлайн. Информацията ще е от 22 точки на столицата (виж картата - снимките), където до декeмври трябва да бъдат монтирани иновативни и технологични сензорни станции. Шест басейна в София с нарушения в качеството на водата  Разминавания в качеството на водата по химични показатели са открити при 6 басейна в София. Това съобщи пред програма "Хоризонт" на БНР Мариана Петрова-главен инспектор отдел "Здравен контрол" в РЗИ - София. Обраха мъж в центъра на столицата  40-годишен мъж е бил нападнат от непознат в центъра на София. Той му нанесъл удар, взел насила портмонето му с пари и избягал. Инцидентът станал на 8 юли  

comment 0
visibility 472
София, градинката на църквата Свети Седмочисленици

Времето и предстоящите събития на 12 юли 2019 г. в София

Времето на 12 юли Още по-ниска е тази сутрин минималната температура в София - 10 градуса. Времето ще е предимно слънчево, но ще има и променлива облачност. Максималната температура в столицата ще достигне 24 градуса. Не се очаква дъжд, а в следобедните часове ще има лек вятър, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 12 юли 10.00 часа Кръжокът по конституционно право към Юридическия факултет щеотбележи 28-мата годишнина от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет 10.00 часа Бюрото на Европейския парламент в България организирапублична дискусия, посветена на приоритетите за новия мандат на българските евродепутатив зала 6 на Националния дворец на културата в София (вход А6). 11.00 часа Пресконференция за новите програми за обучение на водачи на МПСв Национален пресклуб на БТА. 11.00 часа Проф. д-р Филип Алън Шарп ще изнесе лекция „РНК интерференцията и нейните медицински приложения“ в зала Максима на УМБАЛ „Св. Екатерина“ 18.00 часа Откриване на изложбата на Румен Жековв Двореца, пл. „Княз Александър І“. 18.30 часа Представяне на изложбата „Лято 2019“ на Ния Пушкарова в галерия "Сердика". Още интересни събития в София - ТУК!

comment 0
visibility 339
сутрешен обзор на събитията

Времето и предстоящите събития на 11 юли 2019 г. в София

Времето на 11 юли Облачността ще бъде променлива,на отделни места ще има валежи. Вятърът ще е умерен, максималните температури ще са в интервала 23-28 градуса, съобщава prognozata.bg. Предстоящи събития за 11 юли 09.00 часа Народното събрание започва редовното си заседание. 09.00 часа „Обединена София“ ще внесе петиция срещу презастрояването в район "Овча Купел" и в цялата столица пред Столична община (ул. „Московска“ №33). 09.30 часа Делото срещу Евгени К., на когото е повдигнато обвинение за престъпление по служба, ще бъде гледано от 21-ви състав на Специализирания наказателен съд. 09.30 часа Конференцията BRAND TALKS: Мисия „Любима марка” ще се проведе в Рейнбоу Плаза. Същата вечер ще се състои и церемонията по награждаване на финалистите в класацията „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” и „БРАНД мениджър на годината”. 10.00 часа Открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление с вх. № E-ЗЛР-ПД-52 от 19.11.2018 г. за продължаване срока на лицензия за дейността „производство на електрическа и топлинна енергия“ и заявление с вх. № E-ЗЛР-И-61 от 05.12.2018 г. за изменение/допълнение на лицензия за дейността „производство на електрическа и топлинна енергия“, подадени от „ТЕЦ Горна Оряховица“ ЕАД, ще се проведе в сградата на КЕВР, бул. „Княз Ал. Дондуков” № 8-10, ет. 4. 10.00 часа Открито заседание за обсъждане на доклад по заявление от „Кнежа-газ“ ООД за продължаване срока на лицензии за дейностите „разпределение на природен газ“ и „снабдяване с природен газ от краен снабдител“ за територията на община Кнежа ще се проведе в сградата на КЕВР на бул. „Княз Ал. Дондуков“ № 8-10, ет. 4. 10.00 часа Делото срещу Димитринка Ф., Борис Б. и др., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група, ще бъде гледано от 15-и състав на Специализирания наказателен съд. 10.00 часа Протест "Децата с рак забравени от МЗ"- пред сградата на Министерството на здравеопазването в София 10.00 часа Делото срещу Румяна Ч., на която е повдигнато обвинение за престъпление по служба, ще бъде гледно от 7-и състав на Специализирания наказателен съд. 10.00 часа Столичният общински съвет започва редовното си заседание. 10.30 часа Делото срещу Кевин Б., на когото е повдигнато обвинение за тероризъм, ще бъде гледано от 18-и състав на Специализирания наказателен съд. 11.00 часа Заседание на Прокурорската колегия на ВСС ще се проведе в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф” № 12. 11.30 часа "Спаси София" ще даде пресконференция, след което ще внесе нов сигнал до Софийска градска прокуратура във връзка с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (част от Зона 2 за реконструкция на централна градска част, финансирана с европейски средства) пред Съдебната палата (бул. Витоша 2). 14.00 часа Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и директорът на „Националната система 112“ Цветомир Цеков ще подпишат споразумение за сътрудничество в сградата на ул. “Никола Габровски“ № 30, зала 303. 14.00 часа Работилница по сценарно писане- "СофияЛаб"- улица "Сердика"1 14.30 часа Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата ще изслуша главния прокурор на Република България, Министъра на вътрешните работи, Министъра на финансите и представители на: Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“ във връзка с последните приети законодателни промени за борбата със сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор в зала "Запад". 18.30 часа Книгата „Мелодията на Душата и Прехода на Земята“ ще бъде представена в клуб „Журналист“. 19.00 часа Концерт на метъл титаните от Slayer в зала "Асикс Арена"/ Бивша "Фестивална"/ 19.00 часа  "Човек от Земята"- Театър "Възраждане" 20.00 часа "Една нощ във Венеция"- оперетата на Йохан Щраус- син на сцената на Парк "Военна академия"  Още интересни неща от днешния ден може да намерите - ТУК        

comment 0
visibility 199
Паметник на Цар Освободител

Новините в София: Най-важното за деня 10 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 10 юли 2019 г. За редовното миене на улиците в София ще трябват 7 милиона лева За редовното миене на улиците в София ще трябват 7 милиона лева. Калкулацията е направена от Столичен инспекторат, цитиран от bTV. Преди ден съдът реши, че улиците в столичния град трябва да се мият поне два пъти месечно през лятото. Пенсионерите от "Оборище" вече ще имат свой клуб  Възрастните хора от "Оборище" вече ще имат и свой клуб. На заседание Столичният общински съвет на 30 май тази година предостави на района безвъзмездно недвижим имот- частна общинска собственост на бул. "Васил Левски" №122-124. Без коли по "Врабча" и "Раковски" заради "Вагнеров фестивал" Провеждането на традиционния летен "Вагнеров фестивал" на Софийската опера и балет ще промени движението по част от столичните улици. Това съобщават от Столична община. Четири парка в София с по-лесен достъп за хората с увреждания Четири парка в София ще бъдат с по-лесен достъп за хората с увреждания. Мерки това да стане са разгледани от комисията по околна среда към Столична община. Включени са в доклада на заместник- кмета по социалните дейности Албена Атанасова. Саниране и физкултурен салон ще има гимназията по изобразителни изкуства в Сердика Още едно училище в София ще бъде санирано и за първи път учениците ще имат физкултурен салон. Това е Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в район Сердика, научи Столица.bg. СОПФ отпуска средства за 3 нови групи в детската градина във Владая  Финансовата комисия на Столичния общински съвет одобри финансирането за разширение на 4-та детска градина "Слънчо" във Владая. На заседанието си вчера комисията прие 33 доклада, които утре ще бъдат внесени за гласуване на сесията на СОС. Всички те са за отпускане на средства от приватизационния фонд за ремонти, разширения и модернизация на училища, детски градини и болнични заведение в Столична община. Столична община обновява исторически квартали по "Европа"- 2020 Предвиждат се 125 хиляди лева по Приоритет 2 на програмата 125 000 лева ще бъдат отделени за обновяване и облагородяване на изоставени общински сгради, исторически квартали и публични пространства в София. Шофьорските курсове в София скачат с до 300 лв. Шофьорските курсове в София ще поскъпнат с до 300 лв. за най-масовата категория В, прогнозираха пред Столица.bg. от Учебни центрове България. Увеличението ще е в границите от 150 до 300 лв., като най-скъпите ще достигнат до 1000 лв. Това обаче е по преценка на всеки инструктор и школа, коментираха инструктори.  

comment 0
visibility 221
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня 9 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 9 юли 2019 г. График на безплатните прегледи във Втора градска болница  За 7 вида болести ще се правят безплатни прегледи в общинската Втора градска болница. Столичани могат да си направят консултации в кабинетите по кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести. Частна занималня изостави 3-годишно дете на Витоша  Момиченце на около 3 годинки с биберон бе намерено самичко на люлка на Витоша, край хижа Момина скала. Детето е било изоставено от частна детска занималня. То е прекарало повече от час и било заспало, когато го намира жена. Тя го гушка и започва да търси родителите. Възмутената дама разказа за случая в социалната мрежа. Хулигани чупят таблата на спирките в столицата (СНИМКИ) С още едно неработещо електронно табло на спирка на градския транспорт осъмна Дружба. За два дни две от електронните табла са извън строя. От Центъра за градска мобилност увериха, че се работи по отстраняване на проблема. Геодезисти променят трафика на "Тракия" в посока София  Работата на екип от геодезисти ще промени днес трафика по магистрала "Тракия" в посока София. От километър 27 до километър 28 движението на колите ще бъде само в изпреварващата лента заради геодезични измервания, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". И 37-о училище с нова спортна зала до края на месеца (СНИМКИ) Кметът Йорданка Фандъкова провери строежа на спортното съоръжение, което е със съблекалня, бани и тоалетни Поредно столично училище ще има нов, просторен и голям физкултурен салон до края на юли. От новата учебна година учениците на 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин ще карат часовете си по физическо в модерна спортна зала. "Визия за София" започва срещи с граждани в 16 точки на столицата (СНИМКИ) Срещи с жителите на столицата ще имат екипите на "Визия за София" в 16 точки на града. До началото на следващия месец хората от инициативата, заедно с гидовете от Free Sofia Tour, ще отидат в различни квартали на града, които влизат в Столичната община (паркове, пазари, търговски центрове, Бизнес Парк София, Зоопарка и други локации). Ремонтът на Западен парк забуксува заради некадърни проектанти (СНИМКИ) Ремонтите и обновяването на Западен парк най-вероятно ще се забавят и може да приключат едва към края на 2019 година. Преди два месеца там на посещение бе зам.-кметът по екология на София Йоанна Христова и тогава изпълнителят заяви, че през септември един от най-големите паркове в столицата ще е готов през септември т. г. Оказа се обаче, че това няма как да се случи до септември.  Улиците и парковете в "Толстой" вече са с ново осветление (СНИМКИ)  Карето между улиците "Ген. Никола Жеков", „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, ул. "Република" и бул. "Рожен" в район "Надежда" може да се похвали с ново улично и парково осветление. Проектът е на районната администрация, съобщават от Столична община. През 2019 парите за миене на улиците в София са двойно повече Ако имаме възможност и аз искам да увеличим миенето на улиците. Знаете, че за тази година парите в бюджета на Столична община за това са два пъти повече от 2018 г. Има график и може да се види на сайта на Столичен инспекторат. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира постановените от СГС временни мерки по делото за въздуха в София. В "Искър" и "Панчарево" с мобилни пунктове за опасни отпадъци на 12 юли Мобилни пунктове, в които хората ще могат да изхвърлят опасни отпадъци, ще има на 12 юли, петък в районите "Искър" и "Панчарево", съобщават от Столичен инспекторат. От 8.30 до 11.30 часа пунктът ще бъде в район „Искър" – на бул. „Кръстю Пастухов" № 18, пред районната администрация. Електробуси, трамваи и тролеи с еврофинансиране за чист въздух в столицата Столична община ще кандидатства за еврофинансиране по ОП Околна среда за закупуването на нови превозни средства за градския транспорт. Това е желанието на столичния кмет Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 180
София

Новините в София: Най-важното за деня 16 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 16 юли 2019 г. Липса на осветление и тротоари тормозят столичани във Витоша и Слатина Липсата на осветление и разбити тротоари или паркирани върху тях автомобили тормозят столичани в два софийски района. Сигналите на гражданите са подадени в платформата helpbook.info. Сериозен е проблемът в район Слатина. Уеднаквиха формулярите на общините за издаване на разрешение за строеж Един и същ ще е вече формулярът на заявление на Столична община и всички общини в страната за издаване на скица на недвижим имот, разрешение за строеж и одобряване на ПУП. Промяната влиза в сила от днес 16 юли 2019 г., съобщи Нова телевизия. В Орландовци недоволстват от разписанието на градския транспорт Повече от половин час граждани са чакали градски транспорт в столичния кв. Орландовци, район Сердика в понеделник. От 9.10 ч. на спирка "Орландовци" автобусът ТМ4 пристигнал едва в 9:43 ч. ЗА проблема хората съобщиха в социалната мрежа. Седмицата им е започнала стресово. На "Каменоделска" слагат трамвайните релси (СНИМКИ)  На улица "Каменоделска" ремонтните работи продължават с пълна сила. Обновяването е част от проекта за „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II”. На обекта вече се слагат релсите за трамвайното трасе. Следващата стъпка е и полагане на асфалтова настилка, съобщават от Столична община. Фотоконкурс провокира децата да снимат базиликата "Света София" Регионалният исторически музей-София провокира творчеството и наблюдателността на малките столичани. Обявен е фотоконкурс на тема „Поглед в миналото: Археологическото ниво на базилика „Света София“ пред обектива на децата“. Целта е да се подкрепят и популяризират ученическото творчество и креативност, съобщават от РИМ-София. Слагат пречупени звезди на 9 места, свързани с комунизма в София  Пречупени червени звезди ще бъдат поставени на 9 места в София, които са свързани с комунистическото минало на страната ни. Своеобразните "места на паметта" са инициатива на проекта "Памет за утре". Според Фейсбук страницата му от Столична община са одобрили идеята. След акцията в Държавен фонд "Земеделие"- 6 човека задържани за 24 часа 6 човека от Държавен фонд "Земеделие" са задържани за 24 часа. Сред тях са заместник- изпълнителния директор на фонда, директори на дирекции и служители. Претърсени са домовете и служебните им кабинети. А към наказателна отговорност са привлечени 8 лица. Хакерът, източил данните от НАП: Течът на информация е от 11 години насам Хакерът, който източи данните на НАП, се оказва руснак, женен за българка. Той сам оповести, че е автор на атаката в писмо до медиите. Мъжът твърди, че изтичането на информация не е от днес, то продължава вече 11 години. "Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът.  

comment 0
visibility 142
Събитията в София на 9 юли 2019 г.

Времето и предстоящите събития на 9 юли 2019 г. в София

Времето на 9 юли Минималната температура е с 3 градуса по ниска от понеделник и днес в София ще е 15 градуса в ранните часове. През деня максималната ще достигне до 28 градуса. Прогнозата на синоптиците е за слънце, облачно време и кратък дъжд. Вятърът намалява и днес ще е със скорост 2,3 м/сек., сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 9 юли 10.00 часа Заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 11.00 часа Заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 11.00 часа Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще посети 37 СУ „Райна Княгиня“ в жк Люлин 10. 11.00 часа Откриване на изложбата "Тракийско въоръжение от I хил. пр. Хр." в зала "Княз Александър I" на Историческия музей. 11.00 часа Откриване на експозицията "Изкуството на книгата вХърватия" в централното фоайе на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". 11.00 часа Националният литературен музей и Къща-музей „Иван Вазов“ организират честване на 169 години от рождението на Иван Вазов в градинката на столичния храм Света София. 12.00 часа Засдание на Постоянната комисия за връзки с гражданското общество в зала № 2, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 13.00 часа Заседание на Постоянната комисия по финанси и бюджет в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 18.00 часа Шествие срещу фермите за кожи пред Министерски съвет на Дондуков 1. 18.00 часа Откриване на изложба "Синтез" в Националната галерия Квадрат 500. Експозицията е посветена на индонезийското и българското съвременно изкуство. Още интересни и атрактивни събития в София ТУК.  

comment 0
visibility 272
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня 8 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 8 юли 2019 г. В София показват учебни симулатори за кандидат шофьори  Учебни симулатори за кандидат шофьори ще бъдат показани днес в столицата. Тренажорите са с изкуствен интелект и днес в столичен мол ще се направи демонстрация Камион омаза ул. Йордан Радичков", след като бе измита (СНИМКИ) Камион, който излиза от строеж в столичния квартал Витоша, район Лозенец тотално омаза ул. "Йордан Радичков" в събота. И това се случва само ден, след като улицата е била измина и лъсната от фирма за чистота. За наглата постъпка сигнализираха възмутени граждани в социалната мрежа. Пускат допълнителни автобуси по 505 за концертите в парк Врана Допълнителни автобуси по линия 505, до парк Врана, са пуснати от вчера заради концертите с класическа музика. Във вторник, 9 юли и сряда, 10 юли т. г. два автобуса тръгват едновременно от пл. „Орлов мост“ в 19:15 часа. Протест на Горубляне затваря Цариградско за повече от час Блокадите ще са всеки ден от 18.30 до 20.30 часа Жителите на столичния квартал Горубляне и днес ще блокират за повече от час движението по Цариградско шосе в час пик. Съдът: На таблата по спирките да се изписва концентрацията на ФПЧ Делото е отложено за ноември, търси се експерт за екоанализ на въздуха в София На електронните табла на спирките на градския транспорт да се изписва концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха в София. Това постанови Софийски градски съд днес на поредното заседание по делото срещу Столична община за замърсяването на въздуха. Потрошиха ремонтираната чешма пред Народния театър (СНИМКИ)  Един от чучурите на чешмата пред Народния театър е вече счупен. Това става четири дни, след като съоръжението бе ремонтирано, съобщават от район "Средец". В петък бяха сменени и трите чучура на чешмата. Пръскат паркове и градини в "Средец" срещу комари Обработка срещи комари ще има днес след 22 часа на територията на "Средец". Ще бъдат третирани общински градини, паркове и зелени площи, съобщават от администрацията на района. Безплатни прегледи за 7 вида болести във Втора градска  Безплатни профилактични прегледи ще има от следващата седмица във Втора градска болница, научи Столица.bg. Консултациите ще са за кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести.  

comment 0
visibility 304
София, фонтаните на НДК

Времето и предстоящите събития на 8 юли 2019 г. в София

Времето на 8 юлиС около 4 - 5 градуса падат температурите в София в понеделник. Минималната температура е 17 градуса, а максималната 28. Ще преобладава облачно време с дъжд и гръмотевици. Вятърът ще е слаб със скорост 3,6 м/сек., сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 8 юли 9.30 часа Трета обществена дискусия за изработването на окончателен проект на Стратегия за развитие на културата 2019-2029 г.в Зала 8 на НДК. 10.00 часа Пресконференция в БТА на сектор „История“ при СУБ по темата „Битката за историята в учебниците по история за X клас“. 10.30 часа Представят учебни симулатори за водачи на МПС с изкуствен интелект в The Mall. Ще присъстват зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, зам.-кметът по транспорта на Столична община Дончо Барбалов, изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и др. 11.00 часа Представяне на Съвет за наблюдение на и за хората с увреждания при омбудсмана Мая Манолова. 12.00 часа Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 12.00 часа Постоянна комисия по обществен ред и сигурност зала № 2, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 18.00 часа Благотворителен минимаратон в Борисовата градина. Надпреварата е част от глобалната инициатива Allianz World Run. Още атрактивни събития в София ТУК.

comment 0
visibility 220
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 7 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 7 юли 2019 г. Емблематичната „Манджа стрийт“ в „Студентски град“ вече не работи  Емблематичните за „Студентски град“ павилиони за бързо хранене „Манджа стрийт“ вече не работят. На тяхно място е предвиден строеж на студентско общежитие с удобен паркинг под земята, Чака се разрешение за екоферма в Иваняне Целта на инвеститорите е да се съвмести селскостопанската дейност с туризма. Идеята е семейства с деца да могат да наблюдават как се отглеждат селскостопанските животни. Въвеждат регламент за е-тротинетките в София Все повече хора в столицата използват е-тротинетките като евтин алтернативен начин за придвижване в задръстванията. Това налага възможно най-бързо да се приеме регламент за тези превозни средства. Жена бе прегазена на паркинг в „Хиподрума“ Жена е била прегазена от доставчик с бус на паркинг до бл. 141 в столичния квартал „Хиподрума“, информира Bulgaria ON AIR. Инцидентът е станал в четвъртък вечерта. Едва 50 градски чешми има в София В горещините въпросът за градските чешми в столицата става изключително актуален. Според Милена Василева, директор на общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в София има 50 градски чешми, по-голямата част от които работят.  Столичанин падна с колата си в канавката край София Столичен автомобил се озова в канавката в обедните часове днес. За щастие при инцидента няма пострадали, Столичният център започва седмицата без вода Планиран ремонт от страна на „Софийска вода“ ще причини спирането на водата на 8 юли, понеделник, в централната част на столицата.  

comment 0
visibility 313
вечерен обзор на новините

Новините в София: Най-важното за деня 6 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 6 юли 2019 г. Пожар избухна на бул. "Черни връх" Пожар е избухнал на столичния булевард "Черни връх". Три екипа огнеборци са дошли на адреса с номер 38, за да преборят стихията, съобщава "Трафик нюз". Въпреки бързата реакция обаче половината от заведението "Мистър Пица" е унищожено от пламъците. Огънят е тръгнал около 11 часа от миялните на обекта.Няма пострадали хора от стихията. Всички клиенти на заведението са изведени на улицата невредими. Потрошиха катерушка в "Княжево" часове след монтирането ѝ Нов уред за игра на децата бе монтиран преди дни пред 26 СУ в квартал "Княжево". Положена бе и ударопоглъщаща настилка. Няколко часа след монтирането обаче катерушката бе потрошена от вандали, съобщават от администрацията на "Витоша".Днес ще бъдат измити улиците "Пирин" и "Казбек" в район "Витоша". Екипите тръгват тази вечер след 22 часа. От администрацията молят хората от тези улици да преместят колите си в други локации до свършване на обработката. Къпят всяка събота слона в столичния зоопарк заради жегите Животните,които са в столичния зоопарк, вече са на летен лежим- това важи и за храната, и за грижите за тях. На мечките се осигуряват замразени дини или пъпеши. Специални разхладителни бани пък се правят всяка събота на слона и на носорога. Хипопотамът пък бори жегите в собствен басейн съобщават от зоопарка, цитирани от "Монитор".Който иска може да помогне на животинското царство, като си осинови нов приятел. Над 300 видове чакат своя човек, който ще помага за издръжката им. Сред потомците, които търсят попечител, са мечки, хиени, чакали, скунксове, бизони, лами, змии, игуани, гущери, лешояди, бухали и други животинки от всякакви видове. В списъка има и доста екзотични същества- жаба ага, смееща се гугутка, червена каня, дива коза и тигрова генета. Тръгва миенето "на карета" във "Възраждане" Стартира миенето на улиците в район "Възраждане" по "карета". Дейността ще се проведе от днес до 11 юли, съобщават от Столичен инспекторат.Добре е шофьорите да не паркират по улиците, където ще се прави обработката, за да не пречат на екипите. Ако машините не са преместени доброволно, ще бъдат репатрирани по други улици. Физкултурният салон на 30 СУ "Братя Миладинови" готов октомври (СНИМКИ) Ремонтът на физкултурния салон на 30 СУ "Братя Миладинови" в София трябва да свърши октомври тази година. До февруари 2020 година е предвидено да приключи и обновяването на плувния басейн, съобщават от администрацията на района. Кметът на "Възраждане" Савина Савова на място провери как вървят строителните дейности.На 31 май 2018 година с решение на Общинския съвет са отпуснати пари за възстановяване на басейна, физкултурния салон и свързаните съоръжения. Става дума за 1 950 721,63 лв. Мъж атакува с камък Главното мюфтийство в София Атака от неизвестен мъж е имало срещу сградата на Главното мюфтийство в София. Охранителна камера е запечатала как непознатият с камък чупи стъкло на един от входовете на сградата. И после спокойно тръгва в някаква посока, съобщава Bulgaria ON AIR.Това не е първото посегателство срещу имот, стопанисван от мюфтийството. Преди 3 дни джамията в Карлово осъмна цялата издраскана с нацистки символи. Чешмата в градинката на Народния театър вече работи (СНИМКИ) Чешмата в градинката на Народния театър "Иван Вазов" вече работи както трябва. Сложени са нови чучури, съобщават от район "Средец". Граждани се оплакаха пред медиите преди дни,че водата излиза само от един от трите чучура. Екипите се ангажират да проверят в какво състояние са и останалите обществени чешми на територията на района.От "Средец" напомнят на столичани, че съоръженията са на всички нас и е добре да няма вандалски прояви. За да ги ползаме по-дълго време. Мият втори път "Позитано" заради изхвърлена от заведение пепел (СНИМКИ) Заведение на столичната улица "Позитано" №8 бе глобено за изхвърляне на пепел на тротоара до контейнерите за боклук. Така е била замърсена улицата, съобщават от Столичен инспекторат. След намесата на контролните органи персоналът почистил пепелта.Улица "Позитано" попада в графика за миене на "карета" и вече е била обработена. Заради замърсяването обаче се наложило от фирмата- оператор пак да дойде екип и повторно да я измие. Детски турнир в памет на футболната легенда Начко Михайлов (СНИМКИ) Турнир за деца до 12-годишна възраст се проведе за 70 години от рождението на легендарния футболист Атанас Михайлов-Начко. Мястото бе столичния стадион "Локомотив". А победителите станаха малчуганите от ФК "Локомотив София". Да почетат Начко и да стискат палци на децата дойдоха и кметовете на районите "Сердика", "Надежда" и "Връбница".Медали с лика на легендарния локомотивец бяха раздадени на всички подрастващи, участващи в турнира. За най-атрактивен играч бе отличен с купа Виктор Величков- внук на друга "червено-черна" легенда Бойчо Величков, съобщават от администрацията на район "Сердика". Още интересни събития от утрешния 7 юли може да намерите - ТУК