Прекосяваме София с такси за поне 20 лева

Прекосяваме София с такси за поне 20 лева

Снимка: Столица.bg

Цените поскъпват

Прекосяването на столицата вече струва най-малко 20 лева на клиентите на таксиметровите компании. Това сочи проверка на „Телеграф“. Най-малко толкова ще трябва да платят те за маршрута от „Манастирски ливади“ до „Младост“. Разстоянието е около 13 километра.

За такова разстояние се плащаше между 13 и 15 лева според това дали се пътува в час пик и има ли задръствания.

Повишението е с около пет лева. Много таксита вече возят на новите тарифи. Най-масовите таксита начисляват вече по 1,05 лева за километър през деня при досегашна цена 77 стотинки. Тарифата през нощта пък е вдигната на 1,21 лева за километър. Първоначалната такса също е нова – повишена е от 1,54 лева на 2,10 лева през деня. Цената за минута престой също е скочила от 19 стотинки на 29 стотинки.

Минималните и максималните цени на таксиметровите услуги са повишени с решение на Столичния общински съвет от края на месец ноември. Причините за това поскъпване са високата инфлация и завишената цена на метана. Шофьори се оплакват, че ако спечелят 100 лева на ден, за тях остават единствено 20, след като платят всичко дължимо. Това е и причината много водачи на таксита да са се оттеглили временно от упражняването на този занаят.

Очакванията са до Нова година всичките таксита да успеят да пренастроят своите апарати на новите тарифи. Това са сторили към момента близо половината от тях.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 17 май 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 17 май. Мотористка е в "Пирогов" след сб...

Прочети още keyboard_arrow_right