25 деца с международен рейтинг премериха сили на шахматния "Коледни звезди" в София

25 деца с международен рейтинг премериха сили на шахматния "Коледни звезди"

Снимка: ММС

Спортът е за спортистите и за тези, които го гледат, федерациите и клубовете са обслужващи звена, заяви Радостин Василев

Родни шахматни таланти участваха в двудневния детския турнир "Коледни звезди" в София, организиран от клуб „Елит” и клуб „Ан Пасан”, и със съдействието на Българската федерация по шахмат 1928. 

В състезанието, за деца до 12 години, участваха 25 състезатели с международен рейтинг. Основната цел на турнира е да подпомогне процеса на израстване на водещите шахматни таланти в България, каза директорът Васил Антонов.

Спортният министър Радостин Василев и републиканският омбудсман Диана Ковачева откриха състезанието. Спортът ще бъде държавна политика, а приоритет ще бъдат училищният, детският и масовият спорт, обеща Василев.

Пред журналисти той обясни, че следващата седмица ще се запознае в детайли с новия метод за оценка на федерациите, въведен от министър Кузманов, след като в петък заяви, че новата Програма ощетявала колективните спортове.

"След като анализираме детайлно какъв е начинът за формиране на финансирането, ще събера експертните съвети, както е по коалиционно споразумение и ще търсим най-справедливия начин. Имаме време. Бюджетът за 2022 г. не е започнал да се обсъжда, за да намерим вариант, с който да постигнем по-справедлив метод за финансиране. Има спортове, в които България традиционно има успехи. За съжаление в последните години те не постигат такива, особено във високото спортно майсторство. И предвид начина на изчисление на парите в момента те страдат, защото не могат да получат добро финансиране”, каза Радостин Василев.

Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г., по която ще се финансират федерациите, бе изработена от министър Андрей Кузманов и в нея бяха елиминирани субективни фактори. Решаващи в нея са успехите и резултатите на всяка спортна федерация, както и нивото на развитие на доден спорт на световно ниво.

Радостин Василев, който е от ИТН обясни, че има големи амбиции за спорта, но всичко зависи от коалиционните партньори. "Доста неща ни се събраха на екипа за 3-4 дни. Ще се опитам да си дам някакъв толеранс, но започва да се избистря картината. Ако заявените намерения в цялата коалиция за спорта, са истински и се оправдаят, и се реализират програмите, мисля, че от този кабинет нататък спортът ще бъде вече държавна политика”, надява се той.

Василев признава, че е направил детайлен анализ защо през последните 30 години всичко в спорта върви надолу - от инфраструктура, през кадрите до успехите на състезания.

“Установих, че държавата не е имала спорта като приоритет. Аз ще направя всичко възможно да създадем една структура, която да е обмислена, дълготрайна и да създава в бъдещето спортисти. Защото спортът е за спортистите и за тези, които го гледат. Не е за федерациите, не е за клубовете. Това са обслужващи звена”, категоричен беше министърът на спорта.

Той коментира отново предстоящата среща с представители на ЦСКА и “Левски”.
“Тези два големи отбора символизират вечното противопоставяне на терена, но не искам по никакъв начин да омаловажавам останалите отбори. Всички ще бъдат поканени. Искам да се запозная с текущите проблеми, с които се сблъскват двата най-подкрепяни отбора в България. Защото ако те имат огромни трудности в своето съществуване, значи системата на футбола по някакъв начин е сбъркана. Трябва да помислим как да я развиваме”, каза министър Василев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението......

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от уп...

Прочети още keyboard_arrow_right