Бъдещи прависти от столични университети гостуваха на Апелативната прокуратура

Бъдещи прависти от столични университети гостуваха на Апелативната прокурат

Снимка: Апелативна прокуратура - София

Студенти по право от два университета в София се срещнаха и проведоха дискусия с магистрати от Софийската апелативна прокуратура. Това се случи в Деня на отворените врати, съобщават ведомството.

Инициативата под надслов „Открито за съдебната власт“ за поредна година предостави възможност на младите хора, проявяващи интерес към юриспруденция, да се запознаят с работата на държавното обвинение на място.

Бъдещите прависти бяха приветствани от административния ръководител на Софийската апелативна прокуратура Радослав Димов и неговия заместник прокурор Емилия Русинова.

Прокурор Бранислав Славов представи пред бъдещите юристи факти от историята на Софийската апелативна прокуратура, създадена през 1991 г. Към днешната дата обемът на дейността се е увеличил значително, а щатът на Апелативната прокуратура в София наброява 43 прокурори и 53 съдебни служители.

От своя страна прокурор Росица Слабакова запозна гостите със спецификата на района на Софийската апелативна прокуратура, който е най-големият в страната и включва 7 окръжни прокуратури и Софийска градска прокуратура (със статут на окръжна), 11 районни прокуратури и 21 териториални отделения.

Магистратът разясни правомощията и функциите на въззивната инстанция, включващи участие в наказателни и граждански производства, осъществяване на инстанционен и служебен контрол на актовете на по-ниските по степен прокуратури, извършване на комплексни и тематични ревизии и проверки.

Особено внимание беше отделено на принципа на случайния подбор при разпределяне на преписки и производства в системата на прокуратурата, с което се гарантира невъзможност за манипулиране и се цели документираност и прозрачност. Съдебният администратор Ивайло Таков нагледно показа на студентите системата за случайно разпределение на делата сред прокурорите в САП и ги запозна с вътрешната организация на ежедневните дейности.

Работа по наказателни производства е същинска за прокурор, подчерта Росица Слабакова. Тя включва множество аспекти, изисква определени лични качества, професионални умения, начин на мислене.

Прокурор Славов обърна вниманието на студентите върху важността на екипната работа и диалога между прокуратурата и разследващия орган, което е основа за успешни резултати по дела. Той сподели конкретни случаи от професионалната си практика.

Николай Николов, прокурорски помощник в Софийската апелативна прокуратура, запозна бъдещите прависти с конкурсните изисквания за заемане на длъжността в органите на съдебната власт. Той разясни същността на служебните си задължения и начинът на изпълнението им.

С голям интерес студентите се включиха в обсъждане на представения от магистратите конкретен казус от съдебната практика. Те квалифицираха извършеното деяние като грабеж, обсъдиха действията на прокурора в хода на разследването по досъдебното производство, дискутираха въпроса за предвиденото в закона наказание за този вид престъпления.

„През годините участието на студенти по право в Деня на отворените врати в Софийската апелативна прокуратура се превърна в традиция. Интересът към нея продължава да расте, което е своеобразен показател за повишаване на информираността на обществото към органите на съдебната власт и на свой ред тяхната откритост към гражданите“, посочват от Апелативна прокуратура - София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

40 дни след смъртта на патриарх Неофит: Заупокойна литургия в сто......

Заупокойна молитва се отслужва в столичния храм „Св. Неделя“ в памет на патриарх Неофит. На службата присъст...

Прочети още keyboard_arrow_right