Декларации ще се подават за вписване в книгата на етажната собственост, предвиждат се и глоби

-

Снимка: Столица.bg

Депутатите приеха днес на второ четене промени в Закона за управление на етажната собственост. Приемането на поправките е част от пакета закони, които парламентът трябва да одобри, за да получи страната евросредства по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Промените предвиждат собствениците в жилищните сгради да подават декларация по образец, за да бъдат вписани в книгата на етажната собственост. В декларацията трябва да са описани членовете на домакинствата, обитателите и домашните любимци. За вписването се полага 15-дневен срок, считано от придобиване правото на собственост или ползване, в противен случай се предвижда глоба от 50 до 250 лв. Задължението за вписване съществува и сега, но няма изискване за нарочна декларация.

Собствениците вече ще са длъжни да участват във вземането на решения от общото събрание на етажната собственост – лично или чрез пълномощник. За да бъде проведено общо събрание вече ще е достатъчно да присъстват 51% от собствениците.Новост в закона е и наказанието, предвидено за управител на етажна собственост, който не изпълнява задълженията си - глобата ще е от 1000 до 2000 лв. Ако някой работи като управител, без да е регистриран, се наказва със санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 2000 лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Коледен парен влак ще пътува от София до Перник и Банкя за празни......

Коледни пътувания с влак, теглен от парен локомотив, ще зарадват почитателите на железопътния транспорт за предстоя...

Прочети още keyboard_arrow_right