Томина неделя е! Ето откъде идва изразът „Тома Неверни“

Томина неделя е! Ето откъде идва изразът „Тома Неверни“

Снимка: Фейсбук

Първата неделя след Великден в християнския православен календар се нарича Томина неделя. Денят – а и цялата седмица преди това – е свързан с първите прояви, които възкръсналият Христос има сред своите ученици и последователи.

Когато мълвата за изчезналото тяло на Божия Син се разнесла, само Тома не повярвал и поискал да сложи пръст в раните от гвоздеите, за да се увери. На осмия ден след Възкресението си Иисус сам му се явил и го накарал да се убеди в истината. Тогава Тома паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.

Тази случка станала олицетворение за всеки човек, който е склонен да вярва само на очите си. От там идва и изразът „Тома Неверни”.

 Цялата седмица след Великден се нарича още „празна”, тъй като е забранено да се върши каквато и да е работа на полето или по животните.

На някои места в България на Томина неделя жените боядисват повторно яйца и ги раздават за душите на покойните си близки. Така те вярват, че ще ги предпазят от превъплъщаване. С Томина неделя се завършва Великденския празничен цикъл.  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Приятелките Фрося и Луиза са най-новите обитатели на столичния зо......

Голямото семейство на столичната зоологическа градина се увеличи с още членове. Две женски индийски слоници вече се радв...

Прочети още keyboard_arrow_right