Учени съставят климатичен профил на София

-

Снимка: Столица.bg

Учени от института GATE, които изготвиха енергиен атлас на столицата, планират съставянето на транспортен енергиен атлас за София, както и на рискова карта.

Учени създадоха първи енергиен атлас на София

Изследванията ще допълнят климатичния профил на столицата. Това съобщи пред БНР Лидия Витанова - изследовател в институт GATE, доктор по климатология и инженер-еколог.

"Идеята е климатичният профил на София да се използва като инструмент от изследователите, обществото и местните власти при планирането на действията в областта на климата и намаляването на потреблението на енергия, както и за определяне на цели за нулеви емисии, за подпомагане на гражданите и общностите чрез предоставяне на енергийна информация по разбираем начин", отбеляза тя, като подчерта, че такъв профил може да е ценен за Столичната община и да се използва ефективно.

Климатичният профил съчетава информация свързана с климата (може да бъде градски остров на топлина, увеличението на местните температури, засушаване) и факторите, които им влияят. Това са градска среда, начин на живот, консумация на енергия, застрояване, транспорт, т.н. например. Факторите могат да бъдат представени като индекси въз основа на данните, които дават информация за тях. Чрез събиране и интегриране на различни данни за даден град, градските профили са важни за обществото, тъй като предоставят изчерпателна и достъпна информация за заобикалящото ни климатично, енергийно, икономическо и социално състояние и възможностите за вземане на решения с цел подобряване на начина ни на живот.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

По-често ще събират боклука по столичния бул. Витоша, но само пре......

След множеството сигнали от граждани за препълнени кошчета по столичния бул. "Витоша", от Столичен инспекторат съобщиха,...

Прочети още keyboard_arrow_right