В София и страната: МОН разясни тестовете на националното външно оценяване за IV клас

В София и страната: МОН разясни тестовете на националното външно оценяване

Снимка: Столица.bg

Очаква се на изпитите да се явят над 58 000 деца в 1751 училища

Образователното министерство направи разяснение по тестовете за IV клас за Националното външно оценяване на четвъртокласниците тази седмица. Задачи изискват творчество и логическо мислене, както в предишни години. На 26 и 27 май т.г. се очаква на изпитите по български език и литература в четвъртък и по математика в петък да се явят около 58 300 деца в 1751 училища в София и страната, съобщиха от МОН.

Както в предишни години изпитът по български език и литература е от три части. В първата децата трябва да се справят с аудиодиктовка с обем до 60 думи за проверка техните умения за прилагане на изучени правописни правила и за графическо оформяне на началото и края на изречението. Към диктовката четвъртокласниците ще решават също 10 езикови задачи с с посочени отговори и те трябва да изберат правилния.

Втората част от външното оценяване е текст за четене с разбиране и 10 тестови задачи към него – с избираем и със свободен отговор. При отворените въпроси учениците трябва да дадат кратък отговор с цитат от текста или със свои думи.

Третата част е задачата за създаване на собствен текст - да създадат самостоятелно текст от няколко изречения  и да покажат умения за смислово единство, езикова свързаност на написаното и творческо и оригинално мислене.

При теста по математика също няма промяна от 2021 г. Децата ще трябва да решават 25 задачи, а  18 от тях са с избираем отговор. Пет задачи изискват кратък свободен отговор, има и една текстова задача с практическа насоченост. От децата се очаква да прилагат алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и дeлeние, да работят с мерните единици, да познават геометричните фигури и техните елементи, да описват ситуации от реалния свят с математически модели, обясняват от МОН.

Освен прилагане на изученото учебно съдържание, решаването на текстовите задачи предполага и изява на личностни качества – логическо мислене, съобразителност, наблюдателност.

Максималният брой точки на всеки изпит е 100. Той се преобразува в оценка.

Изпитите започват в 10 часа, а дните, в които се провеждат, са учебни. При необходимост всяко училище може да прави разместване в седмичното разписание, за да осигури по-добра организация. Около 17 000 квестори ще следят за реда и спокойното протичане на националното външно оценяване. Учениците пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това се сканира и оценява в електронна среда.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 29 Гласове)
Общо гласували: 1363 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Акция „Да измерим и рециклираме хартията от пощенските кутии“ в С......

Механизмът „СТОП реклама!“ и „Екобулпак България“ организират екологична акция под надслов: &bdq...

Прочети още keyboard_arrow_right