Столичното 119. "Акад. М. Арнаудов" и 8 училища представят химните си в НТ "Ив. Вазов"

Столичното 119. "Акад. М. Арнаудов" и 8 училища представят химните си в НТ

Снимка: 119su.bg

Софийското училище е е сред осемте избрани в трето издание – „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“

Столичното 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ има нов химн, благодарение на инициативата „Светилник“. То е сред осемте избрани училища в трето издание – „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“.

„Училището преди години е имало свой химн, но той във времето вече не е актуален - за над 20 години със съвсем различни аранжименти, звукозапис, хармония. И заедно с колегите по музика – Диана Николова и Стефан Петков, търсихме варианти, в които да създадем свой химн“, каза пред БТА Симеон Ангелов, зам.-директор на училището.

След като разбират за инициативата „Светилник“, кандидатстват две поредни години. Втората получават одобрение и вече работят по проекта.

"Идеята е да покрият целия диапазон от ученици от първи до 12 клас, като всеки куплет и припев е съобразен с тяхната възраст и етапа, в който се обучават. В записа ще бъдат включени десетина-дванадесет деца", уточни зам.-директорът на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

За химн на училището е имало 6 предложения, от които комисията в училището избира варианта по музика на Ясен Козев и текст на Гери Турийска.

Учителката по музиката каза, че работата по създаване е много дълъг процес. Той е вече повече от шест месеца. Имат около десет дни за репетиции, а на 18 април започват записите. „После има работа по смесване, по видеоклип“, допълва Симеон Ангелов.

Петокласничката Моника Георгиева е сред първите, които ще изпеят новия химн и ще го запишат в студио. „Много ми харесва, особено припева. Много съм щастлива, защото преди нямаше и много се радвам, че аз ще участвам“, каза тя.

Възпитаниците на училището също харесват идеята за нов химн. „Доста съм развълнувана и нямам търпение да го чуя“, отбеляза деветгодишната Алина Панчева.

Очаква се химнът да бъде представен пред училището и възпитаниците му в края на учебната година. А преди това избраните осем училища от Бургас, Варна, Русе, Сандански, Сливен, Ямбол и София ще презентират премиерно своите химни на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Благотворителен концерт ще подкрепи детското отделение на Национа......

Събитие с участието на млади таланти, които ще се изявят в различни сфери на изкуството, ще се състои на 30 май от 18:00...

Прочети още keyboard_arrow_right