Върховният съд отмени спирането на демонтажа на Паметника на съветската армия

-

Снимка: Facebook

Върховният административен съд обезсили разпореждането, с което е наредено да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“.

Административното дело е образувано по частна жалба от Областна администрация на Област София. Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, подадено от Сдружение „Изправи се.БГ“ и физически лица, с което се оспорват действията на длъжностни лица от Областната управа на София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“. Съдът приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружението и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

"В случая, действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засягат пряко и непосредствено правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват пряко и непосредствено техни субективни права и интереси, поради което искането им е следвало да бъде оставено без разглеждане поради липса на правен интерес", отбелязват върховните съдии.

По делото е налице още една предпоставка за оставяне на искането Сдружението без разглеждане поради липса на правен интерес. Административният съд не е съобразил, че преди постановяването на обжалваното разпореждане вече е налице постановен административен акт от 14.12.2023 г. за прилагане на принудителна административна мярка от Закона за културното наследство. С него е наредено на Областна администрация – Област София, незабавно спиране на действията по демонтажа до изясняване на законосъобразните обстоятелства във връзка с изискванията по ЗКН. Така е постигнат крайният резултат - спирането на дейностите, с оглед на което не е налице правен интерес от страна на молителите и искането им е следвало да бъде оставено без разглеждане.

От гражданската платформа Изправи се.БГ заявиха, че ще обжалват всички несправедливи действия на областния управител в съда в Страсбург. Те призоваха  новия служебен кабинет да уволни областния управител на София и настояха общинският съвет да приеме предложението им за провеждане на референдум за възстановяване на паметника на мястото му в Княжевската градина в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Въвеждат системи за видеонаблюдение във влаковете...

След инцидента, при който пътник нападна кондуктор във влака от Видин за София, „БДЖ-Пътнически превози“ въз...

Прочети още keyboard_arrow_right