Учениците от Френската в София със своя позиция за случая с газовия пистолет

Учениците от Френската в София със своя позиция за случая с газовия пистоле

Снимка: Фейсбук

Възпитаниците на Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” в София излязоха със своя позиция по скандалния случай, при който техен съученик извади газов пистолет в час.

Публикуваме становището на учениците без редакторска намеса.

На 26.01.2023 г. дванадесетокласник в столичната 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” зарежда газов пистолет по време на час по история. Реакцията на учителя по история, както и на потърпевшите ученици, беше адекватна и по този начин бе избегнато немислимото. Броени минути след случилото се директорката на училището заявява: “Не зависи от мен”.

Осемнадесетгодишното момче не за първи път носи в себе си оръжия на територията на училището. Преди ученици от гимназията са го виждали да носи в чантата си ножове и боксове. Той неведнъж е проявявал агресивното си поведение към другите – дори е имало случаи, в които е отправял заплахи към свои съученици.

Учителите са наясно с проблемното му поведение. Заради тези си провинения преди време беше отстранен от училище. Освен това за него се знае, че има психически проблеми и че е посещавал лечебно заведение след отстраняването си от училище.

Срещу него са били подадени множество оплаквания, но училищното ръководство не е уважило нито една от тях. Дори на учителски съвет е решено той да се върне в гимназията и оттогава до сега няма адекватна реакция от страна на училищното ръководство по отношение сигурността на училищния колетив. Всъщност се случи обратното. Въпреки причинения стрес на учениците от профил история, директорката, г-жа Богданова, отказва да поеме отговорност за бездействието си и не уведомява родителите на учениците за случилото се.

Единствено се поставят собственоръчни барикади, които са просто обидни. Поради незнайни за нас причини въпросният ученик не е отстранен от училище.   

Затова се обръщаме към всички правоспособни институции. Тази публикация е първата ни стъпка. След този случай не се чувстваме сигурни в училищната среда на 9-та ФЕГ. Докато не се предприемат адекватни действия, това чувство на несигурност ще остане. Със своето бездействие ръководството на гимназията допусна това нещо да се случи в „елитно столично училище“.

Не е нормално подобно поведение, застрашаващо околните, да бъде толерирано и да остава безнаказано години! Ние не обвиняваме нашия съученик, тъй като разбираме, че има нужда от психологическа грижа. Смятаме, че ръководството на гимназията носи пълна вина за случилото се, именно заради безотговорността си и неглижирането на проблема, както и непрекъснатото бягане от отговорност и не следването на училищния правилник.

Надяваме се, че с Вашата реакция в гимназията ни ще бъдат предприети адекватни действия и подобни събития никога няма да се повторят.

С уважение,

Потърпевшите ученици от 12. клас профил история на 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин”

Ученик извади пистолет в час във Френската гимназия в София

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пешеходци се оплакват от „бърз“ светофар на бул. „Ген. Тотлебен“ ......

Светофарът за пешеходци на кръстовището на бул. "Ген. Тотлебен" с бул. "Пенчо Славейков" е регулиран много несправедливо...

Прочети още keyboard_arrow_right