Кметът на Банкя пред Столица.bg: Ще съдействаме и за изграждането на Аквапарк в курорта (СНИМКИ)

photo_library
 • Кметът на Банкя пред Столица.bg: Ще съдействаме и за изграждането на Аквапа

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на Банкя пред Столица.bg: Ще съдействаме и за изграждането на Аквапа

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на Банкя пред Столица.bg: Ще съдействаме и за изграждането на Аквапа

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на Банкя пред Столица.bg: Ще съдействаме и за изграждането на Аквапа

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на Банкя пред Столица.bg: Ще съдействаме и за изграждането на Аквапа

  Снимка: Столица.bg

Очакваме ЦГМ да оптимизира разписанието на градския транспорт в почивните дни и да има нови автобуси по линиите към Банкя, коментира Рангел Марков

Столица.bg започна поредица от интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район Банкя  Рангел Марков разказва за обновяването на района през изминалата година въпреки епидемията от COVID-19, новите инфраструктурните обекти, които ще се реализират през 2021 и за отварянето на емблематичната Лечебница - възстановената минерална баня. 

- Господин Марков, кой е значимия обект изпълнен и завършен в район Банкя през през 2020 г.?

- Най-значимият обект, който поглъщаше време, внимание и сили и за радост успешно приключен бе „Реставрация, консервация и социализация на Централна минерална баня Банкя” или както е по-популярна Голямата балнеолечебница. Това е емблематичната сграда в курорта, около която се е ситуирало изграждането на Банкя като курорт от национално значение. И все пак радостта ни от приключването на този обект не бе пълна. Връхлетялата ни сякаш изневиделица пандемия от COVID-19 забави усилията ни по въвеждането в експлоатация на този така важен обект. Съответно забави се и намирането на подходящ стопанин с опит в областта на балнеологията, който да управлява и стопанисва Голямата балнеолечебница, при все че собствеността на банята неизменно си остава общинска. Предстои тази година Столичният общински съвет да утвърди формата на стопанисване на Балнеолечебницата. Желанието ни е това архитектурно бижу да се стопанисва от субект с доказан опит в балнеологията, за да не експериментираме с любимата на поколения българи Лечебница, с която е свързана завинаги представата за Банкя.

- Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район?

- В последните години Банкя придоби неотразима притегателна сила и за радост тенденцията е млади семейства с малки деца да се насочват към нашия град. Многото детски площадки, чист въздух, съхранена природа, близост до Люлин планина се превръща в идеален декор за едно щастливо детство на малчуганите. Това естествено носи някои предизвикателства за нас, които, надявам се, сравнително успешно решаваме. Миналата година детска градина № 25 „Изворче” се разшири с още две групи, за които направихме реконструкция в Синия корпус на 78 СУ „Христо Смирненски”, където осигурихме места за над 50 деца. Сега ще направим същото – ще реконструираме част от Жълтия корпус за още три нови групи деца, които ще посрещнат малчуганите от тази есен. Там те имат идеални условия за игри и занимания, освен това близостта до училището, вярвам, че ще ги направи и бъдещи възпитаници на прекрасно оборудваното ни средно училище. И така децата ще останат да се обучават в Банкя и ще растат близо до домовете си в една здравословна среда. Погрижили сме се и за тяхното бъдещо професионално развитие, като сме разкрили в 78 СУ. „Христо Смирненски” модерни паралелки, свързани с балнеологията – бъдещето на Банкя и информационните технологии.
Освен това на територията на Банкя, в полите на Люлин планина, в близост до Новата балнеоложка зона се строи ново частно средно училище, което също ще даде възможност на много деца от Банкя да се образоват в нашия град.

-  Кой от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община попада във вашия район, започнало ли е строителството и кога трябва да е готов?

- Още когато приключихме първия етап на водния цикъл – изграждане главните канализационни колектори в Банкя и кварталите, ние бяхме с поглед отправен напред и знаехме, че ще работим и по втория етап - изграждане на канализацията на вътрешнокварталните улици. От тридесетте години на миналия век по страниците на вестник „Банкя” въпросът за канализацията вълнува хората от курортното селце и сега е наш ред да действаме. Подготвихме работните проекти и сме в очакване на финансиране, за да започнем работа, поучени от опита си и някои грешки при първия етап. Животът в града ще бъде временно затруднен, но не толкова, колкото в първия етап, когато създавахме и нова временна организация на движението на градския транспорт. Сега вярвам нещата ще се случат значително по-леко.

- Как се отрази епидемията от COVID-19 на район Банкя и какви електронни услуги извършва районната администрация?

- Като навсякъде и в Банкя темповете на живот бяха забавени, но особено силно се отрази пандемията на културния живот в града. Знаете че, предишните години бе станал изключително интензивен и ни нареди на едно предно място на наситеност на културните събития в София и даже ни наричаха културната столица на София. Това не е самохвалство, а наше задължение и привилегия като курорт да създаваме чрез тези събития развлечение за гостите ни от цяла България и да се грижим за курортния дух на Банкя. Като кмет преминах на онлайн прием на гражданите чрез платформата zoom. Изкристализира необходимостта и неизбежността от електронните услуги, които предлага района, а те са 84, като за миналата година са извършени 273 електронни услуги.

- Кое е най-належащо в момента да се ремонтира в Банкя?

- Центърът на Банкя в последните години придобива свой запомнящ се и самобитен облик, но тази вълна на строителство бихме искали да обхване вече и онази инфраструктура, която пряко касае жителите на Банкя. Бихме искали да стигнем до състоянието на улиците пред домовете и им и полагане на тротоарна настилка, където липсва и ремонт там, където не е в добро състояние. Разчитаме на втория етап на водния цикъл много вътрешноквартални улици да променят коренно своя облик. За ремонт на тротоарите, които по наши разчети възлизат на над 53 000 кв. м., са необходими много големи суми и поетапно ще работим и в тази насока, ако искаме Банкя да се приближава до високите критерии за национален курорт, към който проявяват подчертан интерес и много гости от чужбина.

- Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове?

- В контекста на казаното дотук, мога да обобщя, че средствата, с които ще разполагаме като бюджет ще намерят своето оптимално изразходване. Колкото са повече, толкова повече жители на Банкя, ще бъдат доволни от достъпа до домовете си и няма да се притесняват, че ще повредят автомобилите си в някоя отворила се улична дупка.

- Засилен ли е интересът за строителство в района на Банкя?

- В последните години интересът към Банкя за строителство е огромен. Много хора са привлечени от даденостите на града ни и близостта с мегаполиса и имат желание трайно да се установят тук. Затова искаме да опазим очарованието на планината Люлин и да не плъзне урбанизацията и към нея. Нашата политика е да се застрояват предимно незастроени парцели в урбанизираната вече територия като приоритетът ни е към нискоетажното, висококачествено строителство с голям процент озеленяване.

-  Банкя е притегателно място с минерална вода и уникална природа, какво още можете да предложите, за да привлечете туристи?

- Банкя цялата е един парк и едно зелено пространство. Истината налага да изтъкнем, че от Банкя тръгна инициативата за едно отрязано в двора дърво собственикът да засажда три нови на обществени места. Радостното е, че банчани ценят зеленото си богатство. Радват ни такива инициативи, като тези, в които ние закупуваме зелените насаждения и съвместно с граждани ги засаждаме или в инициативи като тези с „Кока Кола”, списание „Тема”, ЧСУ „Цар Симеон Велики” и други, умножаваме зеленото злато на Банкя. Пресен е примерът със село Иваняне, където хората, малки и големи, участват в превръщането на бивши сметища в китни градинки. Нашите основни предизвикателства са свързани с поддържане на зелената система, зацветяване на паркове с красиви цветя, които да галят очите и да създават именно този курортен дух, който се чувства от хората посещаващи Банкя.

- Какво предстои за районната администрация през 2021 г.?

- Работим върху проект за изграждане на парково пространство около едно от емблематичните места на Банкя Вазовия дъб, където бихме искали да експонираме по подходящ начин и каптажа – биещото водно сърце на Банкя. Паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов ще напомня, че тук мечта поетът, сътворил литературната визитна картичка на курорта ни „Утро в Банки”, ще има и пейки, подходящо осветление и всеки посетител би могъл да се потопи в тази неповторима атмосфера. А близостта до т.нар. чешма на Светата вода, която възнамеряваме да възстановим, само ще подсилва това чувство.
Също така приоритет ни е и пристъпваме към действия в търсене на най-удачната форма за възстановяване на Градския стадион на Банкя, оставил скъп спомен в паметта не само на местинте жители, а и на много спортисти.
През настоящата година ще продължим да съдействаме с всичко, което зависи от администрацията за реализацията на частен проект, свързан с изграждането на Аквапрак, който ще даде добавена стойност на Банкя към славата й на град на водите. Водните атракции радват много хората и ние в Банкя ще им дадем още един повод за радост и приятно и здравословно прекарване на свободното им време.

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?

- Като цяло транспортът е добре организиран, но в празничните дни в следобедните часове се наблюдават интервали от по около два часа на автобусите към крайната им дестинация в кварталите. Този факт буди основателно недоволство от жителите им и в това отношение ЦГМ би могло да оптимизира своето разписание. Освен това в почти цяла София и околностите автопаркът е на едно сравнително добро ниво. За съжаление, към квартали на Банкя все още пътуват стари, амортизирани и понякога повреждащи се автобуси на градския транспорт. А пътуването към Банкя трябва да е удоволствие, предвкусване още в автобуса на какво хубаво място отиваш. Ето защо надявам се в близко бъдеще да бъде разрешен и този въпрос и старите автобуси да бъдат заменени с модерни, екологични, адекватни на времето превозни средства.

-  Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община?

- Направихме нови спирконавеси с пейки, но за съжаление наблюдаваме на места вандалски прояви на счупени спирки или издраскани с графити. В обществените пространства в един град е като в семейството и къщата, народът е казал, че ако и единият с кола да внася, а другия с игла да изнася, дом няма да се свърти. Много бих искал да се повиши културата ни като общество, да не се чупи направеното, да не се обезобразява с несмислени надписи. Защото иначе нашето наподобява пълненето на бездънна каца… Ние, в Банкя, разбираме, че колкото и да е красива тя, това не е даденост. Отговорността ни като стопани на този град е огромна, всеки който живее в него и пълни дробовете си с невероятния му въздух и пие минералната му вода е длъжен да го пази и според силите си да съдейства да сияе неговият ореол на благословено от Бога място.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 185 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Градският транспорт в снежна Банкя се движи, тежка е ситуацията в......

Градският транспорт в Банкя се движи въпреки натрупаният сняг. Цяла нощ машините на оператора по чистота са работили и у...

Прочети още keyboard_arrow_right