Показват „Смешният съд“ и „Дъщерята на жрицата“ на лятно кино в Банкя

photo_library
 • Показват „Смешният съд“ и „Дъщерята на жрицата“ на лятно кино в Банкя

  Снимка: Фейсбук

 • Показват „Смешният съд“ и „Дъщерята на жрицата“ на лятно кино в Банкя

  Снимка: Фейсбук

Лятното кино в Банкя продължава днес с още два интересни филма. По традиция прожекциите се провеждат в парк „Ротонда“, съобщават от районната администрация. Събитието е част от Летния културен календар на Район „Банкя“ за 2023.

В 21:00 ч. ще бъде представен българският късометражен филм „Смешният съд“. Веднага след това – от 21:20 ч., е прожекцията на „Дъщерята на жрицата“ (Skammerens Datter, Дания, 2015, български субтитри). Лентата е предоставена от Посолството на Кралство Дания.

Повече за селектираните филми:

„Дъщерята на жрицата“ (Дания, 2015) е фентъзи екшън, ситуиран в средновековна Дания. Филмът е екранизация на едноименния роман за деца на Лине Кьобербол. Режисьор е Кенет Кайнц. В ролите са Ребека Емили Сатръп, Роланд Мьолер, Алън Хайд, Джейкъб Офтебро и др.

Дина - дъщерята на жрицата - наследява способността на майка си да вижда в душата на хората, така че да изпитат неудобство и срам от самите себе си. Когато единственият наследник на царския трон е обвинен в ужасното убийство на семейството си, жрицата е призована да изпита искреността му, но подценяват способностите ѝ. Резултатът не съвпада с коварните планове на заговорниците, затова тя е хвърлена в затвора. Но идва ред на дъщеря ѝ да разкрие истината за невинността на истинския наследник на престола. Това е приказка-притча за вечната битка между доброто и злото, за изкушенията и изпитанията на духа, за изконното право на човек да бъде щастлив. Филмът е плетеница от приключения, фантастични елементи и мистика.

„Смешният съд“ (реж. Ефемия Фард) повдига болезнения и актуален проблем, свързан с насилието над жени и деца. Във филма участват Николай Урумов и Стефан Додуров. С представянето на филма в Банкя отбелязваме и 60-годишния юбилей на актьора Николай Урумов.

В своя рецензия ас. д-р Борислава Димова (НБУ) откроява, че филмът „насочва вниманието на зрителя към темата за възмездието и разбирането на собствените грешки в един сюрреалистичен авторски прочит на идеята за Чистилището, чийто образен еквивалент в материалния свят на произведението е показан чрез планински лифт.

В своята режисьорска експликация Фард описва целите си да обърне внимание като цяло на глобализирания свят и съществуващите в него болезнени морални проблеми, изразяващи се в нарастващото безразличие към страданието на другите, емоционалните разстройства, възникнали особено след появата на Ковид 19, насилието над жени и деца.“ Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фолклорен празник в Банкя за Трети март 2024 г....

„Свободата е състояние на духа“ – под този надслов в знаковия си парк „Ротонда“ Банкя ще о...

Прочети още keyboard_arrow_right