Блок в Люлин 5 пропада по трасето на канализацията, обитателите са безпомощни пред институциите

Блок в Люлин 5 пропада по трасето на канализацията, обитателите са безпомощ

Снимка: Google

Софийска вода е направила проверка и са категорични, че няма проблем

Блок 549 в столичния Люлин пропада, алармираха обитателите му пред bTV. Стълбите са с около 20 см пропаднали, пада и облицовката на сградата, където има търговски обекти, също е паднала. От 2007 г. досега се вижда свличането на сградата.

Хората се притесняват, че сградата може да пропадне защото имат големи центатини в апартаментите, появил се е и мухъл.

"Тротоарът беше идеално равен. Пропаденот се получи след 2000 г. след голям ремонт на канализацията. Дойдоха от ВиК заради протекъл канала зад вх. Б, дойдоха и забиха един чеп и после пак идваха", разказаха живеещи в блока в Люлин 5. Друг пък обясни, че общо над 20 години има проблем и една от отводнителните шахти показва, че пропадането е с около 40 см, защото толкова стърчи отгоре над тротоара и реално не може да функционира като отводнителна.

6 входа сме, има 6 шахти и само една е изпълнена както трябва и има достъп до нея, обясняват притеснените обитатели на бл. 549.  Техен съсед допълва, че в хола му има доста пукнатини.

"Писал съм две жалби. Събрахме и около 235 подписа, направихме снимки и го депозирах в район Люлин. Идваха правиха огледи и казаха, че трябва ново финансиране и изпратиха преписката в Столична община. Всеки път като проверявам се оказва, че е отишла преписката в грешния отдел", разказа жител на пропадащия блок.

В периода 2018 - 2021 г. от Софийска вода от 2018 - 2021 правили заснемане и казвали, че няма проблем, след това чистили канала, но са категорични, че нма проблеми с водопровода. Последната проверка на концесионера е от 9 септември и казват, "няма проблем, теч няма".

"Да отгоре няма теч, а какво станва отдолу с тръбите никой не знае", коментира друг обитател. Най-често хората чуват: Това пропадане е в зона прилежаща към блока и трябва финансиране!

"Пролемът е комплексен и когато е към няколкко институции, се къса нишката. Пропадането е най-много по самото трасе на канализацията, встрани няма такова", категорични са хората, живеещи в бл. 549 в Люлин.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонтират филиала на Столична библиотека в Люлин...

През 2024 г. се навършват 40 години от откриването на филиала на Столична библиотека в район „Люлин“. Във вр...

Прочети още keyboard_arrow_right