Милко Младенов, кмет на район „Люлин“: Проектът „Западна порта“ е иновативен и практичен

Милко Младенов, кмет на район „Люлин“: Проектът „Западна порта“ е иновативе

Снимка: Район "Люлин"

-Г-н Младенов, строително-монтажните дейности по изграждането на 197 ДГ „Китна градина“ са към своя край, кога ще бъде въведена в експлоатация и колко деца ще приеме градината?

- Дейностите приключиха и децата вече се радват на новата детска градина. Тя е проектирана за 6 групи, вместо досегашните 4, или за общо 143 деца. По време на реализацията на проекта по сградата са приложени всички мерки за енергийна ефективност, на покрива има изградени слънчеви колектори за топла вода. Изградени са една обща спортна площадка и шест нови детски площадки – по една за всяка група. Най-иновативното при този проект е монтираното специално съоръжение за пречистване на отпадните води, които след това ще се използват за поливане на растителността в детското заведение.

- Ремонтират ли се други детски градини?

- Да! В момента работим по два проекта за реконструкция на сградите и връщане предназначението на бившите 23 ОДЗ (в ж.к. „Люлин“ 3) и 41 ОДЗ (в ж.к. „Люлин“ 6). С изпълнението на тези проекти ще подсигурим близо 350 нови места за децата от района.

- Продължава ли борбата с незаконните постройки?

- Да, разбира се! Ежедневно работим по тези проблеми, но административна процедура е доста дълга. Към момента сме премахнали близо 200 незаконни обекта, като имаме още 120 влезли в сила заповеди на Главния архитект на СО за премахване на незаконни гаражи и постройки.

- Завършил ли е изцяло проекта Западна порта и какво бе направено в него?

- Да, с гордост мога да кажа, че проект „Западна порта“ е завършен и новото парково пространство вече е факт. Започнахме работа по този проект още през 2013 г., когато поехме инициативата да изградим пряк и съвременен достъп на ж.к. „Люлин“ към Западния парк. Тогава разработихме и защитихме подробен устройствен план (ПУП), обхващащ огромен ареал от над 10 дка, който отредихме за паркова зона и озеленяване.

Проектът, който реализирахме е иновативен и практичен. Изградени са пешеходни алеи, велотрасета, детски площадки, кучешка площадка, площадка за стрийт фитнес. Едновременно с това изпълнихме проекта за изграждане на пешеходен мост с велоалея, който свързва предпарковото пространство със Западен парк..

На практика това място представлява зона, която е в абсолютен синхрон със Западния парк откъм предназначение за ползване, но е във физическите граници на територията на „Люлин“.

-Днес е празникът на район „Люлин“ какво е предвидено в програмата?

- Ще започнем с празнично шествие парад по бул. „Захари Стоянов“. В него по традиция участва Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част и деца от всички училища и детски градини от района. Разбира се, ще продължим с празничен концерт на открито в жк. „Люлин – център“, който ще е с участието на Георги Пеев, Трио цигулки и виолончело, Драго Дръмс Скул, творци от Културен център „Люлин" и много други. Щастлив съм, че след двугодишно прекъсване, поради COVID-19, тази година отново ще можем заедно да отбележим празника на района.

Автор: Валентина Георгиева

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Люлин": Семейство тормози съседите с боклук, воня и шум...

Живущите в блок 911 в столичния квартал "Люлин" се оплакаха от постоянен шум, крясъци, ужасна миризма и боклуци, с които...

Прочети още keyboard_arrow_right