Пенсионерка е принудена да напусне ведомствено жилище в столичния Младост

-

Снимка: Google

След 38 години, пенсионерка е принудена да напусне ведомственото жилище, в което живее, разказа БНТ. Съседите ѝ се обединяват и събират подписи, за да може Надка Илиева да остане в дома си.

В края на месец май 68-годишната пенсионерка получава писмо да освободи жилището, което вече е собственост на Министерски съвет след закриването на Държавния комитет по планиране, към който е работила навремето жената. Сега тя събира багажа си, макар че няма къде да отиде.

"Смятам просто да заключа вратата, да оставя всички подобрения, всичките мебели, защото и за тях трябваше да платя на някой, за да ги изхвърли. Няма къде да ги занеса, това е истината", споделя Надка Илиева.

От Министерския съвет посочват, че Надка не отговаря на критериите да продължи да живее там. В закона е записано, че ако доходът ѝ надхвърля 24 минимални заплати за последните две години, няма право на ведомствено жилище. От администрацията обаче изчисляват доходите ѝ заедно с тези на мъжа ѝ, макар двамата да не живеят от години заедно. На практика Надка разчита само на пенсия от 584 лева. Има и 50% нетрудоспособност. Работила е допълнително, но заради операция вече не може. "На минимална заплата - чистачка в училище", обяснява тя.

Съседите на пенсионерката реагират незабавно. "Аз предложих да направим подписка в нейна защита, да я подкрепим да остане да живее тук, защото тя е изключително примерен съсед, помага в почистването, с всичко, грижи се изключително добре за дома, в който живее. Няма къде да отиде, няма къде да я настанят. Смятам, че цял живот е работила достойно и честно и нямат право да изгонят един възрастен човек", посочи Бонка Бензарова, съседка. През годините съседите са успели да изкупят ведомствените си жилища, но Надка не е имала тази възможност.

В отговор до БНТ от Министерския съвет посочват, че дават допълнително време на жената да напусне жилището. "Министерският съвет не възразява срокът за освобождаване на жилището да бъде удължен и в близките месеци не възнамерява да предприема действия за принудително изземане на имота", посочват от администрацията в своя позиция.

Докато го напусне наемът ѝ, който сега и 72 лв., вече ще е по пазарни цени - 797 лв. - с 200 лв. повече от пенсията ѝ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Съставиха 3 акта за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци в София...

Нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни отпадъци извън графика са установили в днешния ден проверяващите в столични...

Прочети още keyboard_arrow_right