Даниела Райчева: От периферен район Нови Искър вече е сред най-предпочитаните места за живот в София

Даниела Райчева – кмет на район „Нови Искър“: От периферен район „Нови Искъ

Снимка: Район Нови Искър

Не спираме да работим, така че да осигурим на млади семейства да отгледат децата си близо до столицата и сред природата, категоричен е кандидатът за кмет на ГЕРБ-СДС

Даниела Райчева е два мандата кмет на район „Нови Искър“. Има богат административен опит като експерт в администрацията, общински съветник, а след това и ръководител на един от най-бързо развиващите се райони в София. Бакалавърската й степен е именно „Публична администрация“, а магистърската е по мениджмънт. Омъжена е и има две прекрасни момичета София и Румяна. И двете й деца ходят в детска градина и на училище в района, с което тя много се гордее, тъй като годините упорита и целенасочена работа за развитието на образованието са направили образователните институции там едни от най-добрите в столицата.

Пред Столица.bg Даниела Райчева разказва за трудностите в работата, успехите и неуспехите и за това защо смята, че район „Нови Искър“ изпреварва лъскавите квартали на София и за нея той вече е едно от най-хубавите места в столицата.

- Госпожо Райчева, какво ви мотивира да се кандидатирате за още един мандат като кмет на район „Нови Искър“?
- Родена съм и израснах тук. Детството ми е свързано с този район. Мотивира ме това, че трябва да продължим, започнахме - трансформацията на Нови Искър от западнал, периферен район в притегателно място за младите хора и семейства с деца. Началото е положено и първите резултати вече са налице. Не съм човек, който може да стои на едно място. Свикнала съм да съм сред хората, да слушам техните проблеми и да търся решения. Независимо дали става дума за нещо голямо или да помогнем на човек, изпаднал в трудно положение, това е нещото, което ми дава енергия сутрин. Това, което правя за мен не е работа, а го чувствам като призвание.

- Какво успяхте да направите за района за времето, в което сте кмет?
- Когато поех кметския пост, заварих един изключително занемарен район. Почти всички детски градини, например, се помещаваха в едноетажни, етернитови бараки, които бяха опасни както за децата, така и за работещите. Заедно с екипа ми трябваше да набележим дългосрочните приоритети, по които да работим и единодушно се спряхме да се фокусираме именно там – върху образователната инфраструктура. В момента строим трета нова детска градина – голяма, просторна, модерна – с невероятни условия за отглеждане на децата. А имам и още една добра новина – предстои да започнем четвърта. Работим много добре с директорите и с общи усилия направихме редица подобрения в училищата. Изградихме една от най-модерните многофункционални, училищни спортни зали в двора на 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, модерна столова в 171 ОУ „Стоил Попов“, въведохме цялостни мерки за енергийна ефективност в най-голямото училище в района – 170 СУ „Васил Левски“, а с направените икономии ръководството след това изгради спортно игрище и детска площадка в двора. Ежегодно се извършват ремонти преди всяка учебна година.
В началото на първия ми мандат се реализира голям инфраструктурен проект – цялостна рехабилитация на Искърското дефиле. Изгради се и Северната скоростна тангента – друг голям проект, който много подобри свързаността на района. В настоящият мандат пък се извърши рехабилитация на северната дъга на Софийския околовръстен път. Едно от големите постижения е, че преди няколко месеца започнахме изграждането на канализацията в Нови Искър – нещо, чакано от хората с години.

- Миналата седмица получихте висока оценка за работата ви, бяхте наградена на ежегодния "Кмет на годината"?
- Да, преди дни получих приза „Кмет на годината“ в категория „Развитие на масовия спорт в периферните райони на София“. Това също е едно от нещата, с които се гордея, тъй като осигурихме условия за спортуване във всяко населено място в района и тази работа беше оценена от хората.
Работата за създаване на условия за младите хора не значи, че сме пренебрегнали нашите баби и дядовци. Районът ни се гордее с това, че имаме най-добре развитата мрежа от пенсионерски клубове. Във всяко място има по един, а в по-големите са по няколко.

-Успяхте ли да облагородите района?
- Облагородяването е един постоянен процес. Хубавото, с което мога да се похваля е, че всяка година сме в топ три на столичните райони по брой спечелени проекти по програма „Зелена София“. Към момента имаме поставени над 2000 нови пейки, беседки, кашпи, кошчета и друга паркова мебел на различни обществени места в района. Ежегодно се засаждат нови цветя в централните части на всяко населено място. Имаме група по озеленяване и въпреки огромните публични, зелени площи извършваме четири пъти косене на година.
Влезе в сила новата програма за изграждане на тротоари. Ежегодно реализираме програма за рехабилитация на пътната мрежа, но предвид, че сме вторият по големина на площта столичен район, в тази посока ще се борим за отпускането на повече средства. 80% от автопарка, обслужващ района, е обновен и вярвам, че в следващия мандат той ще е на 100% подменен. Голяма част от спирките в района също са подменени. Успяхме да разкрием пункт на ЦГМ за карти и билети в града, което е голямо удобство за жителите, които преди трябваше да ходят до София всеки месец заради това.

- Проблеми нямате ли в "Нови Искър"?
- Проблем, обаче, върху който работим е да спрем нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Но и с този проблем, заедно със Столичен инспекторат ще се справим. Вече почистихме няколко големи сметища, а с помощта на местните жители и много упорство направихме така, че те да не се възобновят отново.
Наскоро извършихме подмяна на уличното осветление на няколко ключови места в района, но проблем, върху който предстои да работим, е да го направим в крайните улици на населените места.

- Пре представянето на кандидатите за районни кметове на ГЕРБ-СДС председателят на СОС ви нарече „Отличник сред кметовете в София“, с какво най-много се гордеете?
- Използвам момента, за да благодаря на г-н Георгиев за тази оценка. За мен това значи много. Давам всичко от себе си в работата, която е 24/7 и в която съм напълно отдадена. Гордея се с благодарността на хората и подкрепата, която ми оказват.

- Как виждате район „Нови Искър“ след четири години?
- Виждам го още по-зелен, още по-красив, още по-добър за живот на хората. Хората от Нови Искър се гордеят с района си, а аз се гордея с това, че съм кмет на това прекрасно населено място в полите на Стара планина.

Георги Алексиев

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на Нови Искър и директори на детски градини се събраха на ......

Директори на детски градини в Нови Искър се срещнаха с кмета на столичния район „Нови Искър“ Владислав Влади...

Прочети още keyboard_arrow_right