С цветя и любов изпратиха Емилия Цветкова след 40 години като учител в Нови Искър

С цветя, любов и награди Емилия Цветкова изпрати последната си учебна годин

Снимка: Facebook

Учителката получи 2 специални награди специални награди в края на преподавателската си кариера като главния учител в ДГ 135 "Мое детство"

Цветя, любов и награди получи главният учител в ДГ 135 "Мое детство" Емилия Цветкова след 40 години грижи за малчуганите в район Нови Искър.

"Старала съм се да достигна до най-нежната струна на детските души и да им дам сили и опора, за да могат да покажат най-доброто от себе си", споделя педагожката на тръгване от детската градина. Две специални награди в края на преподавателската си кариера получи Емилия Цветкова. Едната от район Нови Искър - СО за цялостен принос и дългогодишна работа. А другата - грамота за заслуги към Столична община за постигнати високи резултати в областта на предучилищното и училищното образование, съобщи районният кмет Даниела Райчева във фейсбук.

След повече от 40 години грижа за малчуганите педагожката изпрати последната си учебна година като преподавател и се отдаде на заслужен отдих.

"Благодаря искрено за наградите в края на моя професионален път. Много трогателно и сърдечно беше изпращането ми. Получих много цветя и искрени благопожелания. Споделих на колегите, че казах, че всичко е любов. Има ли любов, има резултати. Това е било винаги в основата на моя живот. Любов към семейство, близки, деца, работа", казва преподавателката след получените отличия.

Главният учител в ДГ 135 още не може да осъзнае, че вече не е на работа. Признава, че ще има носталгия, но е убедена, че "човек трябва да знае кога и как да слезе от сцената".

"През всички тези години сме работили рамо до рамо с директора Галина Иванова. Благодарение на своята дипломатичност и невероятни качества на ръководител, е съумявала да създаде страхотен микроклимат на работа. Всички усещат това, работят с желание и се развиват в професията. Подпомагала е винаги младите да се развиват и творчески", разкрива Цветкова и добавя, че с общи усилия "успяхме да съчетаем рутината на по-възрастните и енергията на по-младите".

Любовта към преподаването Емилия усетила още в първи клас. "Заобичах професията от първия ми начален учител и се посветих на нея. Много щастлива съм със своя избор и не съм се двоумяла. След като завърших средно образование веднага кандидатствах и ме приеха да уча", разказва Цветкова.

Педагожката е обучавана от едни от най-добрите професори и асистенти.
"Смея да заявя, че имахме много добра професионална подготовка. Започнахме да практикуваме без проблем. След 1989 г. много неща се промениха в сферата на образованието и не само. Някои от изконните традиции в годините на прехода се отрекоха. Виждахме също, че липсваше желание и енергия от младите за работа. Страхувах се, че няма на кого да завещаем професията. Но в последните години има осезаем прилив на нови сили и съм безкрайно щастлива и удовлетворена от факта, че от откриването на новата сграда на ДГ 135 младите колеги са заредени с голяма енергия и желание за работа", доволна е преподавателката.

За нея децата винаги са били като малка вселена, притежаваща нещо лично и неподражаемо.
"Старала съм се да достигна до най-нежната струна на детските души, да отворя най-добрата страница и да им дам сили и опора, за да може да покажат най-доброто от себе си. След над 40 г трудов стаж в сферата отивам в една заслужена почивка, оставяйки професията в ръцете на достойни и можещи колеги", удовлетворена е Цветкова. През годините също е била начален учител и дружинен ръководител в 170 СУ "Васил Левски".

Най-щастлива педагожката е била да работи с деца, които имат заложби в дадена насока. А най-удовлетворена от това, че е съумявала да достигне до по-плахите и неуверени малчугани.

"Разликата е огромна и не могат тогавашните деца да се сравняват със сегашните. Има огромна промяна на ценностната система. Може би тя се изкриви. Понякога има по-трудна комуникация, включително с родителите. Дали от забързания и динамичен век на технологиите, но се появява една "компетентност" донякъде по отношение на педагогическата дейност. Някак по-трудно се доверяват някои родители на учителите. Но благодарение на опита през годините смятам, че успявах да достигна и до недоверчивите родители", посочва Цветкова, която оставя трайна диря в предучилищното и училищното образование.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 185 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Деца от Нови Искър получиха урок по родолюбие (СНИМКИ)...

Деца от столичния район „Нови Искър“ имаха възможност да се докоснат до българската история благодарение на ...

Прочети още keyboard_arrow_right