Трайчо Трайков за отсечените дървета: Разчиства се терен за строителни дейности, за които няма разрешение

Трайчо Трайков за отсечените дървета: Разчиства се терен за строителни дейн

Снимка: Фейсбук

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков представи своята позиция по казуса с отсечените дървета в Борисовата градина.

Текстът беше пуснат във Фейсбук няколко часа преди председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев да покани районния кмет на заседанието на СОС, за да даде обяснения по случая.

Председателят на СОС: Искаме обяснения от Трайчо Трайков и от дружеството за сечта в Борисовата градина

Публикуваме становището на Трайчо Трайков без редакторска намеса:

Тези дни не бях в София, но се наложи да се занимая с отсечените дървета в къпалнята Мария Луиза. Ето как стоят нещата.

От дружеството-собственик (друго безобразие - че къпалнята не е общинска) поискаха разрешение за премахване на 11 дървета. Експертите от района отидоха и изготвиха оценка - пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни.

В разрешението, което издаваме и важи за две години е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа ПРЕДИ началото на премахването.

След като е информиран, районен експерт - еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението  - маркира дървета за премахване по Разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет.

В конкретния случай, уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023 г. не е постъпвало. Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря. Веднага се разпоредих експерти от района да се свържат с Паркове и градини и Зелена система и да отидат на място. Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят.

За допуснатите нарушения бяха съставени протоколи и актове от съответните общински структури, с максимално предвидената санкция от 50 хил. лв. През два часа минава патрул на общинска полиция, а представители на район Средец и ОП Паркове и градини отидоха и през нощта.

За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение. Има издадена от главния архитект на СО виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я).

В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие. И тогава заявих и сега потвърждавам, че абсолютно всяко действие по темата трябва да бъде публично, прозрачно и законосъобразно. Каквито тези действия не бяха по нито една точка.

А най-добре е къпалнята отново да стане общинска.

Надявам се, че така отговарям и на многобройните загрижени съобщения, които получих от познати и непознати.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кампания за кастрация на бездомни котки тече в столичния Средец...

Фондация „Четири лапи“ и администрацията на столичния район „Средец“ организираха кастрационна к...

Прочети още keyboard_arrow_right