Изложба в памет на Ставри Калинов беше открита в галерия "Средец"

-

Снимка: Facebook

Възпоменателна изложба Post Mortem в памет на Ставри Калинов, който ни напусна на 12 септември 2023 г., беше открита в галерия "Средец" на Министерството на културата.

Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини живопис, студена керамика и графика. Тя ще бъде изложена в галерия „Средец“ до 23 май.

"Ставри Калинов бе свободен. Нямаше сила, която да го ограничи. Парадоксите на Ставри Калинов бяха част от неговата гениалност. За мен бе изключително удоволствие той да ми разказва за различните нетрадиционни начини, по които твореше", каза служебният министър на културата Найден Тодоров на откриването на изложбата.

Изложбата Post Mortem бе представена от проф. Любомир Стойков – изкуствовед, автор на книгата за художника „Калинография“ и дългогодишен негов приятел. "Гледайки отново и отново тези магнетични, фантастични и космически произведения, нека с обич и носталгия да си спомним и за чудатите и заедно с това - наситени с много благородни провокации пърформанси и артистични джем сешъни на големия наш художник", каза той.

"Днес ние виждаме неговото творчество и можем да съжаляваме за хората занапред, които ще познават неговото творчество, ще имат това щастие, но няма да са познавали него“, допълни Тодоров.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Регионалният исторически музей – София се включва в Европейската ......

Регионалният исторически музей – София отбелязва Европейската нощ на музеите (18 май 2024 г.) със специални събити...

Прочети още keyboard_arrow_right