В Бояна: На отреден за детска градина терен ще се строят 3 5-етажни кооперации

В Бояна: На отреден за детска градина терен ще се строят 3 5-етажни коопера

Кадър: БНТ

Три жилищни кооперации ще се строят на терен, отреден за детска градина преди много години в столичния квартал Бояна, район Витоша на Столична община. Имотът е станал частен преди много години и сега ще бъде застроен, съобщи БНТ.

Сигналът за проблема е подаден от Васил Шарков. "Всички очаквахме, е тук ще бъде изградена детска градина. Теренът е отреден за обществено обслужване още от края на миналия век и с изненада установяваме, че тук ще има блокове вместо детски градини. Кварталът има остра нужда от детски градини. Как това се случва - не мога да кажа", коментира той пред БНТ.

Местните припомнят, че проблемът с липса на места в общински детски градини в София не е решен. Застрояването с жилищни сгради е започнало в края на миналата година и е поставена инфомационна табела, на която е посочен инвеститорът, трите петажни блока и техните гаражи.

Майки от кв. Бояна също изразяват недоволство, защото тяхните деца ще ходят на частни детски градини заради липса на места в общинските и определят случая като нелеп.

"През 1980 г. е одобрен ПУП - кадастрален, застроителен и регулационен план на кв. Бояна, съгласно който кв. 59, УПИ III, м. "кв. Бояна" е отреден за обединено детско заведение. След 1989 г. земята е възстановена по реда на реституционните закони и става частна собственост. ОТ 1996 г. с поедица от заповеди са извършени изменения на плана за кв. 59 по исканите частни собственици. Със заповеди - през 1996 г. на главния рахитект на София, през 2005 г. на кмета на район Витоша, през 2007 г. и 2011 г. на главния архитект на София - са одобрени промени в застрояването на улична регулация на кв. 59. За промяната на отреждането на имота от " за ОДЗ" в "за магазин, кафе, фитнес, аптека, детско заведение и жилищно сторителство" през 2010 г. е представено и съгласие от министъра на образованието и науката"", отговарят от Столична община.

Над 50% от децата в София останаха без места в градините тази година и годините назад. Безумие е да продължават да се строят жилища, в които ще живеят деца, които няма къде да отидат, а родителите да плащат по 1000 - 1200 лева такса за частна детска градина

Отреденията за детска градина терен в Бояна става частен през 1989 г., а от 1996 г. досега са извършени редица изменения по искания на частни собственици.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разчистиха един от детските центрове в район „Витоша“...

Представители на Фондация „Надежда за малките“, която е дългогодишен доставчик на социални услуги за деца в ...

Прочети още keyboard_arrow_right