Обявиха обществена поръчка за ремонт на историческата част на Борисовата градина

-

Снимка: Столица.bg

Столична община обяви обществена поръчка за избор на строителна фирма, която да извърши ремонт и обновяване на историческата част от Борисовата градина. Проектът ще се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Прогнозната стойност на поръчката без ДДС е 8 161 200 лева.

Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 8 август 2022 г. Крайният срок за изпълнение на предвидените дейности е 5 октомври 2023 г. Изрично изискване на общината към участниците в конкурса е да предвидят дейности за максимално опазване на съществуващите вегатативни площи и растителност при извършване на строително-монтажните работи.

Общата площ на обектите, които предстои да бъдат обновени, е 32 хектара. В нея влизат зоната около Езерото с лилиите, североизточните паркови пространства по протежението на бул. „Цариградско шосе“, алпинеумът, пространства около обсерваторията и плувен комплекс „Мария Луиза“, както и обекти и елементи във вътрешността на територията.

Проектът ще се реализира на два етапа. Първият етап предвижда възстановяване на знакови места в парка. Предвижда се обновяване на настилки с обща площ около 42 дка, в т.ч. асфалтови 39 900 кв.м. Основните асфалтови алеи ще бъдат преасфалтирани изцяло и оформени с няколко реда гранитни павета в стила на вече реализирано обновяване на настилките в североизточната част на парка. Бордюрите ще бъдат подменени. Настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила да бъдат ремонтирани и възстановени с плочи от цепен камък и материали в автентичния им вид.

Ще бъде монтирано парково осветление (кабелна мрежа около 3 000 л.м и около 120 нови стълба с осветители). Проектът предвижда и възстановени и около 1800 м водопроводи, за да се подобри водоснабдяването на предвидените за възстановяване пет обществени чешми и обществена тоалетна. Планирана е и цялостна подмяна на съществуващата инфраструктура към чешмите. Предвижда се още монтаж на около 175 пейки, 85 кошчета за отпадъци и монтаж на указателни и информационни табели, беседки и перголи. Ще бъдат реконструирани тревни масиви над 50 000 кв.м, като се планира внасяне на хумус и обогатен почвен субстрат над 10 000 куб.м и засаждане на около 25 000 храсти и над 60 дървета.

Вторият етап на ремонта предвижда реконструкция на съществуващата обществена тоалетна при Лятната читалня в Княз-Борисовата градина. Обновяването ще се извърши без промяна на обемно-пространствените параметри на сградата и нейните характерни особености. При реконструкцията ще се запазят фасадата, входовете, остъкляването, мазилките и облицовките, покривът и масивните входни козирки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?
 • Антон Хекимян /ГЕРБ-СДС/ (0%, 0 Гласове)
 • Ваня Григорова /БСП-Лява България/ (0%, 0 Гласове)
 • Васил Терзиев /ПП-ДБ-СС/ (0%, 0 Гласове)
 • Вили Лилков /Синя София/ (0%, 0 Гласове)
 • Карлос Контрера /ВМРО/ (0%, 0 Гласове)
 • Ивайло Вълчев /ИТН/ (0%, 0 Гласове)
 • Друг (0%, 0 Гласове)
 • Няма да гласувам (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 0 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нама да има вода в част от квартал Бъкстон...

  На 2 октомври (понеделник) 2023 г. във връзка с пресвързване на уличен водопровод по ул. „Ген. Александър ...

Прочети още keyboard_arrow_right