Две инициативи отбелязват Деня на Европа в Столична библиотека

-

Снимка: Столица.bg

Столична библиотека ще отбележи емблематичната дата 9 май – Деня на Европа с две интересни инициативи – тематичната документална изложба „Литературна Европа“ и с провеждане на Национално ученическо състезание по публична реч „Какво очаквам от Европейския парламент“, съобщават от библиотеката.

Европейският културен и духовен контекст е бил винаги неотменна част на българската литература и от ценностните ориентири на нашите големи писатели, поети и българския интелектуален елит. В изложбата „Литературна Европа“ се акцентира на културното многообразие на европейската литература, на общата духовна връзка между творчеството на изтъкнати български писатели и интелектуалци и на бележити европейски автори.

Представени са както уникални издания от личните библиотеки на д-р Константин Стоилов, Симеон Радев, Кирил Христов, така и редица преводни издания на известни и любими български автори като Йорадан Йовков,Георги Господинов, Блага Димитрова, Алек Попов, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Захари Карабашлиев, Георги Константинов.

В изложбата са включени най-старото издание на Библиотеката - „L'Alessandro comedia“, 1554 г. от Алесандро Пиколомини, първи преводни издания на български класици, сред които „Под игото“(1894) от Иван Вазов на английски език, „До Чикаго и назад“ (1894) Алеко Константинов, лирика на Пенчо Славейков, както и книги с автографи, екслибриси и библиофилски издания.

Другата инициатива, посветена на Деня на Европа и бъдещите избори в Европейския парламент, е „Какво очаквам от Европейския парламент“ – Национално състезание по публична реч за ученици от 10-ти и 11-ти клас с организатори Столична библиотека и Фондация „Глобални библиотеки България“.

Състезанието е част от проекта „Зависим от теб“, реализиран с финансовата подкрепа на посолството на САЩ в България. Проектът има за цел да насърчи активната гражданска позиция и демократичното образование в България чрез позициониране на обществените библиотеки като центрове за информация, неформално гражданско образование и реализиране на програми, насочени към младите хора.

Надпреварата „Какво очаквам от Европейския парламент“ се провежда в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Ученици от столични училища се включиха активно в обученията за развитие на умения за уверено говорене пред публика и подготовка на своите публични речи с подкрепата на своя училищен преподавател по „Гражданско образование“.

На 20 май в Столична библиотека ще се проведе Градският етап на състезанието за София с над 20 участника. Първите двама класирали се ще участват, заедно с ученици от Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, във финалния кръг, който ще се състои ще се състои на 1 юни в Столична библиотека. Наградата за първите трима класирали се участници в националния кръг е гостуване в Европейския парламент в Брюксел през месец октомври.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба с детски рисунки в Галерия на открито в градина "Кристал"...

"Имаш само това, което си дал" е името на изложбата с детски рисунки, която ще бъде открита днес, 27 май, от 16:00 часа,...

Прочети още keyboard_arrow_right