20 млн. лв. по ОП РЧР се разпределят в общините за разширяване на патронажа

20 млн. лв. по ОП РЧР се разпределят в общините за разширяване на патронажа

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Създава се Логистичен координационен център, ще отговаря за доставки и разпределение на материали за COVID-19

Държавата спешно разработи компенсаторни и защитни мерки срещу последиците от епидемията от COVID-19, като целта е да се помогне бизнеса. В последните часове са разработени мерки за социално дистанциране и непредаване на заразата, каза вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след извънредното заседание на Министерски съвет.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че от ОП "Развитие на човешките ресурси" се заделят 20 млн. лв. за за допълнителните 1000 лв. към заплатите на персонала на здравни и лечебни заведение - лекари, сестри, санитари, Спешна помощ и РЗИ и спешни помощ.  Средствата ще се ползват и за безопасни условия на труд - транспорт за доставки по домовете на пациентите под карантина.

"Следващите 3 дни още 20 млн. лв. по ОП РЧР ще се осигурят на общините, за да разширят обхвата на патронажната грижа. Сега това са 43 000 души и ще се разшири към хора с увреждане и тези под карантина. Допълнително социалните работници разнасят храна и дезинфектнати за самотни хора, които не мога да се самообслужват", каза социалният министър Деница Сачева.

Тя призова да не се ходи до офиси, а да се ползва телефон 080088001, от който може да се получи пълна информация.

Създава се и Логистичен координационен център, кото ще отговаря за защитните средства - маски, облекла и др., защото нарастват нуждите. Новата структура ще се оглави от главен комисар Никола Николов, шеф на НСЗНПБ. Тази структура по най-бързия начин трябва да обезпечи производството, снабдяването и разпределението на защитните средства не само за лечебни заведения, но и за социалните служби, полиция, гранична полиция и др.

Правосъдният министър Даниел Кирилов обяви, че има готовност в случай, че паралментът обсъжда мерки за извънредното положение да се предложи, да спрат да текат всички процесуални срокове по административни производства, а остават наказателните.

"Ограничават се нотариалните заверки и се свеждат до спешни и неотложни. Ще има по един дежурен нотариус за район. В затворите се забраняват посещенията и извеждането на лишените от свобода извън затворите", каза Кирилов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (35%, 225 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (21%, 131 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 204 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 64 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (2%, 10 Гласове)
Общо гласували: 634 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Километрична колона за излизане от София към "Тракия"...

Километрична колона се е образували за излизане от София в посока автомагистрала "Тракия". Опашката от автомобили е толк...

Прочети още keyboard_arrow_right