Да се чуе гласът на бъдещето: На среща с политици Христо и Калоян искат училищен парламент и да се гласува на 16 г.

photo_library
 • Да се чуе гласът на бъдещето: На среща с политици Христо и Калоян искат учи

  Снимка: Личен архив

 • Да се чуе гласът на бъдещето: На среща с политици Христо и Калоян искат учи

  Снимка: Личен архив

 • Да се чуе гласът на бъдещето: На среща с политици Христо и Калоян искат учи

  Снимка: Личен архив

 • Да се чуе гласът на бъдещето: На среща с политици Христо и Калоян искат учи

  Снимка: Личен архив

 • Да се чуе гласът на бъдещето: На среща с политици Христо и Калоян искат учи

  Снимка: Личен архив

 • Да се чуе гласът на бъдещето: На среща с политици Христо и Калоян искат учи

  Снимка: Личен архив

Столичната гимназия по архитектура

Двама тийнеджъри от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия (СГСАГ) избраха на глас и високо да бъдат чути желанията и предложенията им. Калоян Желев и Христо Томов, на 16 и 17 години, искат да се направи реална реформа в образователната ни система. Двамата създадоха и своя фейсбук група и в нея популяризират инциативата си на 16 години да имат право да гласуват на изборите.

И всичко, което искат е бъдеще. И не, всичко което искат не са само думи и виртуални желания, двамата са тръгнали по трудния път, за да превърнат идеите и предложенията си в реалност. Тандемът вече се срещна с политици, депутати и министър и убедително, и аргументирано защитават предложенията си.

Калоян и Христо са млади, можещи и с мечти. Искат думата и я получаха! Те са изключително активни в последната година, не само в социалните мрежи, вероятно вече сте попадали на техен пост, който зове политиците у нас да обърнат поглед и към тях, към децата на България, но и при всяка възможност се срещат с депутати и политици.

Често Христо и Калоян ходят в парламента и вече са любимци на депутатите, даже квесторите ги мислят за народни избраници и с намигване успяват да се доберат до стаите на депутатите. Посещенията им в Народно събрание не е формално и не е просто, за да се снимат с народните избарници. Целта е да бъдат чути и са готови да се срещат и да повтарят, и да убеждават, за да бъдат разбрани.

На срещи с председателя на образователната комисия в НС Красимир Вълчев и с ресорния министър Галин Цоков двамата учениците от Столичната гимназия по архитектура поискаха всяко едно училище у нас да има свой училищен парламент, а общо всички да имат национално представителство, което да има думата при вземането на важни решения, които се отнасят до образованието. И от среща на среща Христо и Калоян получиха "Да".

Тийнеджърите аргументирано поискаха и промени в образователната ни система – повече практическо обучение, по-малко плява в учебниците, нещо, което и от PISA потвърдиха преди дни, че българчетата биват затрупвани от излишен учебен материал, вместо да се съсредоточат върху важните за тях предмети.

"Прекалено много внимание се обръща на предмети, които в конкретния, в моя случай, не са чак от толкова голямо значение. Учим много общообразователни предмети, не толкова специални. Липсва ни и Гражданското образование", споделя пред Столица.bg Калоян, десетокласник в Столичната гимназия по строителство и архитектура "Христо Ботев".

Приятелят му Христо, единадесетокласник, вече набляга основно на специалните предмети. За него драмата е, че липсват специализираните учебни стаи, в които нагледно да видиш преподавания материал, да усвоиш наученото на теория и да го претвориш практически.

"Повече от всякога е нужна модерна учебна база, за да се повиши практическото ни обучение, а от там и качеството като цяло. Живеем в дигитален свят, а родното ни образование сякаш е спряло в началото на XXI век", споделя той.

На срещите си с депутатите двамата младежи поискали и по-високо заплащане за своите преподаватели, но забележете – обвързано с оценка на качеството на работата им и постоянна атестация от страна на проверяващи от МОН.

От няколко месеца Калоян и Христо хвърлят огромни усилия и в другата инициатива: "Моят глас също е важен - вот и на 16 г.". И вече връстниците им и съмишленици могат да последват във фейсбук - "Моят глас също е важен - вот и на 16 г." В групата тандемът поиска от управниците, месеци преди промените в Конституцията, възможността и 16-годишните да гласуват в изборите, така както техните връстници в Гърция, Малта, Австрия, Белгия… Защо пък не, след като на 16 години имат право да работят!

"Не искаме да сме сенки, ние сме новото европейско поколение, ние сме тези 16 и 17-годишни българчета, които имаме мнение по редица въпроси, които се отнасят до образованието ни, до средата, в която учим и живеем, до културните събития, на които ставаме свидетели, до ваканциите, в които няма какво да правим… Оплакваме се, че изборната активност клони към нулата, вслушайте се тогава в нас. И ние искаме да имаме право на глас, госпожи и господа от властта, овластете и нас, за да дадем своя глас за Вас", призовава Калоян Желев.

Приятелят му Христо Томов допълва: Да, ние наистина сме новото поколение, европейското, което можа да избере къде да учи, да избере в коя страна да живее, да избере къде да продължи професионалния му път, но ние сме и българи. Българи, които милеят за родината си, за бъдещето ѝ, за добрия живот на нашите родители. Времената се менят, би трябвало и нравите… затова искаме: Позволете ни да гласуваме, защото ние не сме безотговорни лентяи и безделници, а сме можещи младежи и девойки с ясно мислене, със съзнанието, че когато направим нещо добро – то ще се върне.

Двамата вярват и са убедени, че техният глас няма да остане глас в пустинята, защото колко са младите у нас, които вярват, че България има своето място в обединена Европа, а и че именно от нас зависи по-добрият ни живот!

А Калоян и Христо не спират да си мечтаят – единият да стане председател на парламента, а другият – премиер. Знаят и че мечтите се сбъдват, но затова трябва усилена работа, последователност и търпение. Мечтите се сбъдват!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Олимпийски шампиони и легедарни спортисти на велошествие за по-ч......

Десетки популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на Велошествието „София кара колело за по-чист въ...

Прочети още keyboard_arrow_right