Над 5000 са децата със специални образователни потребности в София

Над 5000 са децата със специални образователни потребности в София

Снимка: Столица.bg

Над 5000 са децата със специални образователни потребности в столичния град. За всяко дете със СОП се прави индивидуален план за обучение, разказа пред БНР Калоян Дамянов, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София. Той допълни, че почти няма заведение, което да не е посещавано от подобни малчугани. По-трудно се приемат подрастващи със специални потребности в училища, където вече учат около 30 момчета и момичета със СОП и се получава пренасищане. Въпреки правилата, въпреки информацията от ресурсния център, малко са детските и учебните заведения, които имат готовност да работят с деца, които са със специални образователни потребности (СОП). Или нямат желание, или нямат възможността. Това сподели пред радиото пък майка на дете със СОП.
 
Калоян Дамянов обясни, че обучението на децата със специални образователни потребности не би трябвало да се подчинява на много различни правила от тези на останалите деца. В страната това се случва по два начина:  Като кандидатстват наред с всички останали и след това се вземат необходимите мерки при обучението им. Или предварително се прави оценка и при класирането се дават допълнителни точки на такова дете със СОП. В клас могат де бъдат приети до 3 такива деца.
 
Реално едно такова дете трябва да може да бъде прието във всяко едно училище, подчерта Дамянов. Препятствие продължава да бъдат предразсъдъците сред учителите, а и сред родителите, особено когато става дума за дете с по-сложно и предизвикателно поведение. За работа с такъв ученик наистина има нужда от повече ресурс и възможности.
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Преди Черешова Задушница: Гробищата в “Малашевци” се превърнаха в......

Ден преди Черешова Задушница гробищният парк „Малашевци“ е в потресаващо и окаяно състояние, видя Столица.bg...

Прочети още keyboard_arrow_right