Новите метростанции с преградни врати, 2024 г. завършва строителството (СНИМКИ)

photo_library
 • метростанция на бул. България

  Снимка: Столица.bg

 • метростанция на бул. България

  Снимка: Столица.bg

 • метростанция на бул. България

  Снимка: Столица.bg

 • метростанция на бул. България

  Снимка: Столица.bg

 • метростанция на бул. България

  Снимка: Столица.bg

 • метростанция на бул. България

  Снимка: Столица.bg

Със стъклени преградни врати ще бъдат новите метростанции. Те ще са по цялата дължина на спирката и ще се отварят автоматично при спиране на влака. С пускането на третата метролиния ще се спестят около 90 хил. тона вредни емисии във въздуха годишно. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на две от изграждащите се спирки от третата метролиния.

Заедно с директорът на Метрополитен инж. Стоян Братоев и строителният министър Росен Желязков, столичният кмет влезе в подземието на метрото на бул. "България" и "Гешов". Тези преградни врати максимално ще обезопасят спирките на метрото, за да няма опасност от падане и други инциденти.

Цялата трета метролиния окончателно ще бъде пусната през 2024 г. и ще обслужда около 170 хил. души. Прогнозата е, че тогава в столицата ще има около 1,5 милн. души и те ще ползват най-бързия, най-удобния и екологичен градски транспорт, каза още столичният кмет. Заедно със журналисти Фандъкова, Братоев и Желязков се качиха на вагонетка и за около 5 минути стигнаха до станцията на Красно село.

Третата линия е разделена на 4 етапа. В момента се строят първият и вторият етап - бул. „Владимир Вазов“ през централната част до кв. „Овча купел“, Горна Баня към жп линията София-Перник. Това са 12 км с 12 станции“, обясни инж. Братоев. Правят се и проектите за третия и четвъртия етап - по бул. „Владимир Вазов“, който е дълъг 3 км с 3 станции. А четвъртият е „Слатина“- „Гео Милев“ и зала „Арена Армеец“ по Цариградско шосе. Той е дълъг 6 км и е с 6 станции, обясни директорът на Метрополитен.

Третият и четвъртият етап ще започнат да се изграждат през 2021 г. и ще завършат през 2024 - 2025 г. , и тогава се изпълнят заложените параметри в проекта. Братоев разказа за проблемите при строителството на метростанцията на бул. "България". Там е било пълно с вода, като подземна река. Оказало се, че това са едни от най-тежките участъци по третата метролиния. Имало и много технически трудности защото 3 от 8-те километровото трасе минавали под реки, а пясъкът бил много абразивен. Затова при изкопаването на тунелите се е налагало по няколко пъти да се сменят резците на "къртицата".

„Това забавя строителството, но машината премина преди десетина дни от станцията на "Орлов мост" и последният участък на театър "Зад канала“, обясни инж. Братоев. През февруари 2019 г. е крайният срок за приключване на работата на машината.

За празниците няма да се пускат повече влакове в метрото, защото графикът е утвърден. Премине е имало през септември и е намален интервалът между влаковете. Вероятно ще се направят нови промени и интервалът ще бъде намален, но това ще стане след като се видят резултатите от анализа, който в момента се прави, категоричен бе директорът на Метрополитен.

Ако анализът позволи можело да се отдели графика на първата и втората линия, защото там е предвидена една междинна метростанция в „Модерното предградие“. Това позволявало графиците на двете линии да са независими. Братоев каза, че интервалът на втората линия може да бъде между 1,5 мин. до 2 мин., но на този етап това е невъзможно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 46 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 23 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Във Враждебна вдигат нов затвор със средства от Норвегия...

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ получи право  за управление върху имот на Министерството на...

Прочети още keyboard_arrow_right