Променят масовия старт на Wizz Air София маратон (ВИДЕО)

Променят масовия старт на Wizz Air София маратон

Снимка: София-Европейска столица на спорта

Юбилейното 40-о издание събира над 5000 атлети на 8 октомври в столицата

Променен масов старт ще предложи юбилейно 40-о издание на едно от най-мащабните и популярни у нас спортни събития. За първи път организаторите включват в програмата на Wizz Air София маратон бягане на 5 км.

Дистанцията е експериментална и ако се одобри от стартиралите в нея, от следващата година ще стане състезателна, с което се цели повече атлети да изпитат тръпката от надпреварата в големите атлетически събития. Досега известните като FUN RUN масови бягания бяха на 3 км, като тази надпревара бе възстановена в София миналата есен след две годишно прекъсване заради пандемията.

Останалите дистанции на софийския маратон се запазват както досега със старт-финал отново на площад „Александър Батенберг". Първи точно в 9.30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км Garmin RUN , в 10.15 ч. е масовият старт FIB RUN и веднага след това този на хората с трансплантации. Отново по трасето ще потеглят и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички.

„Очаква се на старт да застанат рекордните близо 5000 участници. Онлайн регистрацията приключи на 25 септември, но заявки ще се приемат между 5 и 7 октомври до изчерпване на стартовите номера и в офиса на състезанието, който тази година се намира в специално изграден МАРАТОН ЕКСПО 2023 в градинката пред театър Иван Вазов, непосредствено до старта на Уиз Еър София Маратон. До момента са записани участници от 45 държави, сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Тайланд и др. Общо чужденците са над 900, повечето от тях на 21 км и на 10 км, Досега са регистрирани и 1200 бегачи fот 36 корпоративни заявки, които стават все по-популярни като „тиймбилдинг инициативи,“ съобщи на пресконференция днес Анатоли Илиев, основен двигател в организацията на маратона през годините и зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ .

Спортният директор на Wizz Air София маратон Даниел Дуков обяви, че и тази година една дузина елитни маратонци ще поведат колоната. Очаква се участието на 13 класни атлети, предимно от Кения, Етиопия, Мароко, Франция и Испания, организаторите все още уточняват имената и подробности за визовия режим. Заявките на българските маратонци също ще станат известни в началото на октомври. Всички те отново ще атакуват рекордите на трасето и държавните рекорди.

Преди две години единствено дъждът и студеният вятър попречиха на Милица Мирчева да счупи националния рекорд, като само куриозната една секунда я лиши от върховото постижение. Въпреки това Мирчева получи най-много аплодисменти и поздравления за невероятната битка и резултата който регистрира, като остави след себе си 4 представителки на елитната кенийска школа в маратона. И тази година е предвиден специален бонус от по 1000 евро за рекорд на трасето при мъжете и при жените. Върховите постижения досега са от 2020 г.: 2.13:02 ч. на мароканеца Радуан Нуини и 2.28:38 ч. на кенийката Джебет Наом, която тогава подобри и рекорда на маратона.

Организаторите планират специален старт за хора с трансплантации, който да бъде веднага след потеглянето на участниците в останалите дистанции. По предварително заявки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като редом до тях ще бъдат техните следящи за здравето им лекари и медицински лица. По този начин организаторите спазват традицията да разширяват социалната кауза на маратона.

„Софийският маратон се утвърди като най-важното събитие на столицата, което от години промотира и рекламира бягането като начин на живот. Прекрасно е, че на него се срещат професионалисти и любители на леката атлетика. Най-важното и ценно е това, че от година на година организаторите надграждат това уникално състезание,“ каза спортният директор на БФЛА Деян Драшков.

Общият награден фонд е над 65 000 лв., победителите при мъжете и при жените в големия маратон ще получат по 3000 евро, с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

С огромен интерес се очаква и специалната „Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

И тази година маратонът е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е със стилизирано изображение на Народното събрание.

За поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Роад рейс етикет“(Бронзов етикет), като е включен в календара на WA – Световната атлетика и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2023 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.

Тодор Шабански

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 40 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 154 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задължения към НАП спират финансирането на БФВТ от ММС...

Задължения и нередовни документи спират финансирането на Българската федерация по вдигане на тежести. Родната централа в...

Прочети още keyboard_arrow_right