Фандъкова: Банята в „Овча купел“ ще върне своето великолепие

photo_library
 • Фандъкова: Банята в „Овча купел“ ще върне своето великолепие

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Фандъкова: Банята в „Овча купел“ ще върне своето великолепие

  Снимка: Аделина Ангелова

Банята в „Овча купел“ е третата сграда на знакова софийска баня, културна ценност, която ще върне своето великолепие. След Централна минерална баня, която възстановихме и отворихме за музей за история на София, банята в Банкя, която напълно реставрирахме и възстановихме и от началото на годината са посетили 28 хил. души, реставрираме и банята в „Овча купел“.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на банята в „Овча купел“ заедно със заместник-кмета инж.Ангел Джоргов и зам.-директора на Регионалния исторически музей - София инж.Борис Чилев.

"Банята в „Овча купел“ не беше общинска, но след като поискахме и получихме тази сграда, започнахме работа по проекта за възстановяване", посочи още столичният кмет.

Извършва се реставрация на сградата на минералната баня като рекреативен център с използване на минералната вода. Ще се съхрани архитектурната стойност на културната ценност, която от 30 години тънеше в разруха. На покрива дори имаше дървета, чиято коренова система стигаше до първи етаж.

Проектите за сградата бяха съгласувани с Националния институт за паметници на културата. Пролетта на тази година започнаха и дейности по възстановяване. В хода на работата се установи, че конструкцията трябва да бъде допълнително заздравена, информира също столичният кмет.

Предвижда се до края на тази година да бъде завършена работата по фасадата на сградата, покрива, както и подпокривните нива. Ще продължи и работа по първите нива, където ще бъде възстановена функцията на банята с използването на минералната вода. В подпокривните нива ще се разполагат лаборатории и зали по съвместен проект с 12 партньора от водещи университети и институти на БАН.

Кметът Фандъкова посочи също, че за последните 10 години възстановихме знакови културни ценности, инвестирахме в проучванията на редица археологически обекта – Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на крепостната стена, разкрихме подземен музей под базиликата „Св. София“ и укрепихме самия храм. Културно-историческо наследство, което разкрихме и възстановихме, привлича туристи.

Проектът за банята в „Овча купел“ се изпълнява по Оперативна програма «Наука и образование за интелигентен растеж», като собственият принос на Столична общината е 4.6 млн. лева, а безвъзмездна финансова помощ 3.3 млн. лв.

Текст: Пресцентър на Столична община

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 435 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Международния ден на хората с увреждания: „Всички заедно“ под ку......

Столичната община организира благотворително събитие под надслов „Всички заедно“ 2023, по случай Международн...

Прочети още keyboard_arrow_right