Годишният финансов отчет на Столична община за 2020 г. заверен от Сметната палата

Годишният финансов отчет на Столична община за 2020 г. заверен от Сметната

Снимка: Столица.bg

Сметната палата завери Отчета за касовото изпълнение на бюджета на Столична община за 2020 г. Според одиторите, приложеният годишен финансов отчет дава вярна и честна представа за консолидираното финансово състояние на Столична община за м.г. Не са констатирани случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби, както и недостатъци във вътрешния контрол, пише в мнението на Сметната палата.
 
Информацията съобщи в социалната мрежа заместник-кметът по "финанси" на Столична община Дончо Барбалов. През последните години Сметната палата заверява бюджетните отчети на СО без резерви.
 
С решение на Столичен общински съвет за 2020 г. са определени общо 500 разпоредители от по-ниска степен с бюджета на Столична община – 59 второстепенни и 441 третостепенни разпоредители.
 
Второстепенни разпоредители са кметовете на 24-те района на Столична община, директорите на 10-те общински предприятия и 18-те поделения, както и ръководителите на 7 структурни звена на Столична община.
Първоначалният бюджет на Столична община, приет от СОС през февруари 2020 г. , бе в размер на 1, 7 млрд. лв. В това число бюджетните приходи и разходи - в размер 1, 4 млн. лв., а средствата от ЕС – 260 млн. лв.
 
Заради пандемията от COVID-19, през годината се наложи актуализация на бюджета и към края на отчетния период сумата на бюджетните приходи и разходи бе 1, 6 млрд. лв., от които за държавни дейности 665, 8 млн. лв. и за местни дейности - 946 млн. лв.
 
Общото изпълнение на приходите по бюджета е в размер на 1, 382 млрд. лв., в които са включени 171 млн. лв. налични парични средства към 31 декември 2020 г.
91,2 % е изпълнението на собствените приходи на Столична община, въпреки наложените ограничения върху бизнеса и отражението на пандемията върху икономиката, здравеопазването и социалните услуги в града. При заложен годишен бюджет 756,5 млн. лв., техният отчетен размер е 690,1 млн. лв.
 
От общите постъпления от местни приходи по бюджета на общината, 370,5 млн. лв. са от данъчни приходи или 97,4% изпълнение спрямо заложения бюджет.
 
Ефектът на коронавируса се отрази особено осезателно върху неданъчните приходи на столицата. Най-голям срив беше отбелязан при таксата за ползване на детски градини и детски ясли, тъй като те бяха затворени и приходите от тях няма как да бъдат компенсирани през годината.
 
Значителен спад бележат и таксите за технически услуги, както и от тротоарно право. Последното е директно обвързано с мерките на Столична община за облекчаване на търговците, засегнати от пандемията. Неданъчните приходи възлизат на 319,6 млн. лв. или изпълнението е 85% от заложения бюджет.
Предстои публичното обсъждане на отчета, както и разглеждане на документа в комисиите и Столичния общински съвет.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отличници: Три първи места за екипите на Столичен инспекторат на ......

Три първи места завоюваха екипите на Столичен инспекторат на провелото се Еко е-рали "България". Състезателите спечелиха...

Прочети още keyboard_arrow_right