Откриха Център по мехатроника и чисти технологии в ТУ - София

Откриха Център по мехатроника и чисти технологии в ТУ - София

Снимка: Аделина Ангелова

Национален център по мехатроника и чисти технологии беше открит в Техническия университет в столицата. Сред официалните гости на церемонията беше кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщават от Столична община.

"Създаването на Центъра по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет в София е важно за икономиката на града и региона, както за образованието и развитието на научни постижения, така е за бизнеса и привличането на млади таланти в технологиите.", заяви пред присъстващите столичният кмет.

По думите ѝ през последните години са положени много усилия за развитие на иновациите и за подкрепа на научната общност, бизнеса и образованието.

Йорданка Фандъкова припомни, че още през 2014 г. е участвала лично в защитата на тезата за създаването на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и е защитавала идеята за подготовката на подобни проекти за МОН и научната общност.

"Убедена съм в потенциала на научната общност, защото София го доказа. Тук работят около 90% от технологичните компании в страната. Голям потенциал на София е работата на университетите и научните среди, с които Столична община установи трайно партньорство чрез общи проекти" подчерта още кметът на София.

На откриването на Центъра присъстваха ректорът на ТУ – София проф. инж. Иван Кралов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, преподаватели и студенти.

Ректорът проф. Кралов припомни, че на 13 март 2020 г. пред сградата на блок 8 на ТУ – София, в "Студентския град", се е състояла официалната церемония за първата копка на Кампуса "Студентски град", по проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии", финансиран от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В Кампуса "Студентски град" към ТУ – София са изградени шестнайсет лаборатории, оборудвани с най-съвременната и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждането на авангардни изследвания в областите: мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника и др.

"Техническият университет е наш партньор заедно с други университети и организации в сдружението, което създадохме: „Европейски цифров иновационен хъб за големи данни, високоскоростни изчисления и изкуствен интелект“. Целта е да се стимулира развойната дейност, трансфера на технологии и иновациите, както и прилагането на цифровите технологии в практиката“, заяви столичният кмет.

Техническият университет е партньор и по Международен проект в областта на електрониката и IT системите в столичното метро.

„В момента работим по проект, който е за енергийна ефективност и оптимизиране на разхода на енергия в постояннотоковите ел. мрежи на метрото. Проектът е „Към интелигентни хибридни мрежи, базирани на DC oптимизиране на производителността на мрежата“, допълни Фандъкова.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1066 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1260 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Генчо Керезов посети Центъра за компетентност „КВАЗАР“...

Заместник-кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие на София Генчо Керезов посети Центъра за компетентно...

Прочети още keyboard_arrow_right