Подготвят план за стабилизиране на Топлофикация – София

Подготвят план за стабилизиране на Топлофикация – София

Снимка: Столица.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова е запознала служебния премиер Гълъб Донев с актуалното състояние на Топлофикация, съобщава БТА. Столичният кмет разговаря с премиера и миналата седмица, а днес бяха съобщени подробности. 

Фандъкова е поискала гаранции за доставките на газ на общинската "Топлофикация" за зимата.

„В  петък по мое искане проведохме среща с министър-председателя Гълъб Донев. На нея присъстваха министърът на енергетиката, министърът на финансите и министърът на икономиката. Бях заедно с председателя на Столичния общински съвет, като темата беше да се обсъди и намери вариант за функционирането на Топлофикация София в условията на драстично покачващи се цени на газа“, заяви столичният кмет .

Фандъкова е обсъдила със служебния премиер и прогнозата на експертите, според които при настоящите цени на газа до края на годината дружеството ще натрупа нови близо 500 млн. лв. задължения.

„Предишното правителство и парламента не приеха компенсации за газ. Това означава, че всички топлофикации, както и бизнеса, функционират при липса на каквито и да е компенсации за газ“, посочи кметът Фандъкова.

На срещата си с министрите кметът Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев са поставили три въпроса. Първият – да се гарантира отоплителния сезон на софиянци, вторият – заедно да потърсят краткосрочно решение за ликвидността на дружеството. При поставянето на третия въпрос кметът Йорданка Фандъкова е запознала министрите с плана на Столичната община за модернизация на Топлофикация София. В резултат на това всички страни са се договорили да работят заедно за неговата реализация.

Във връзка с това вчера от енергийното министерство са изпратили писмо до Столичната община за сформиране на съвместна работна група между министерството, Българския енергиен холдинг, Топлофикация София и Столичната община. Очаква се групата в много кратък срок да направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението на плана за модернизация.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова поздрави СУ "Св. Климент Охридски" за празника...

"За мен е чест да ви поздравя с патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отбелязването на "Кл...

Прочети още keyboard_arrow_right