Сгради в столичните Люлин, Връбница и Надежда са най-подходящи за соларни панели

Сгради в столичните Люлин, Връбница и Надежда са най-подходящи за соларни п

Снимка: pixabay

Сгради в столичните райони „Люлин“, „Връбница“ и „Надежда“ са с най-голям потенциал за получаване на енергия от соларни панели, съобщават от „Московска“ №33.

Това показва проучване, направено в рамките на проекта „Слънчеви градове“ (Solar cities), който се финансира от Европейската инициатива на климата (EUKI), по който Столичната община е партньор.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Десислава Билева присъстваха на представянето на онлайн платформата, на която са отбелязани всички заснети сгради. По този начин всеки гражданин може да провери какво е прогнозното годишно количество енергия, което дадена сграда може да генерира от соларната инсталация на покрива. На по-голяма част от сградите вече има изготвени идейни проекти от Българската соларна асоциация.

"Изключително важни са усилията за използване на енергия от възобновяеми енергийни източници. Столичната община има приета специална Програма "Устойчива енергия и климат" до 2030 г. По Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена мярката за кандидатстване и гражданите на трите столични района ще могат първи да кандидатстват по тази мярка, защото вече ще имат първоначалната информация за потенциала за генериране на енергия от соларни панели", посочи кметът на Фандъкова.

Тя допълни, че Столична община инвестира в изграждането на фотоволтаични системи, където има възможности. До момента в 20 детски градини и три училища са изградени соларни инсталации. Същевременно фотоволтаични системи изградиха ДКЦ-а (12. и 22. ДКЦ). Започна и ремонт на покрива на Първа МБАЛ, където се предвижда да бъде изградена фотоволтаична система.

Столична община е готова с първите два проекта за изграждане на фотоволтаични инсталации на двата най-големи консуматора на енергия от общинските предприятия – това са Столичния зоопарк и Завода за преработка на отпадъците.

"По проекта до момента е направен анализ на 2700 сгради от районите „Люлин“, „Надежда“ и „Връбница“, които имат най-добър потенциал за използване на слънчевото греене.", каза доц. д-р Стелиян Димитров от ръководител катедра „Картография и Географски информационни системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община пусна допълнителен градски транспорт за Задушница...

Столична община осигури допълнителен градски транспорт заради Задушница днес, за улеснение на гражданите с придвижването...

Прочети още keyboard_arrow_right