Столична община ще получи европейски пари за устойчиво градско развитие

Столична община ще получи европейски пари за устойчиво градско развитие

Снимка: Столица.bg

Столична община получи одобрение за европейско финансиране на концепция за Стратегически интегриран проект по програма LIFE IP CLEAN AIR „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух” на ЕС, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов.

Концепцията е подадена през 2022 г., а одобрението бе получено в средата на септември т.г.  Пълното й наименование е: „Стратегически интегриран проект за прилагане на общински планове за устойчива градска мобилност за преход към климатично неутрално и устойчиво на климатичните промени общество“.

Водещата организация е Столична община, а останалите партньори са общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Стара Загора, Русе и организации от неправителствения сектор.

Изискване на Програма LIFE е интегрираните проекти да прилагат мерки за устойчиво градско развитие, очертаващи пътя към нисковъглеродно и/или устойчиво на климата общество, като например плановете за устойчива градска мобилност. Предлаганият Интегриран проект е с фокус нисковъглеродно развитие чрез устойчива мобилност и включва финансирането на мерки, за които общините все още не са осигурили средства от национални оперативни програми.

За Столична община проектът ще финансира две основни дейности:

Разработване на нов Генерален план за организация на движението  на територията на Столична Община (ГПОД). Действащият към момента ГПОД е с начало 2010 г., натрупаните промени, както и законодателството изискват разработване на нов план. Той ще обхваща всички комуникационно-транспортни потоци -  пътните превозни средства и паркирането, обществения превоз, пешеходното и велосипедното движение.

Изграждане на „умна градска платформа“ за гражданите и гостите на града. Проектът ще включва цялостна система за интегрирана и обвързана, лесна за намиране информация в реално време за цялата община на български и английски език. Тя ще включва: движението на превозните средства на градски транспорт с възможност за времево и финансово планиране на пътуванията;   метеорологичната и пътна обстановка; паркирането в града – свободни места, ценови, времеви и други условия; пешеходни зони, интересни културни, спортни и други обекти в тези зони; велосипедни трасета, велостоянки, системи за споделени велосипеди, тротинетки, електромобили под наем,  електрически зарядни станции; информация за свързаност между летище, ж.п. гари, метро и алтернативните начини на придвижване. Системата ще позволява надграждане и непрекъснато актуализиране на информацията.

Прогнозният бюджет за Столична община за цялата продължителност на проекта и всички дейности е 5 266 хил. евро, от които: 2 796 хил. евро - от ЕС и до 2 470 хил. евро собствен принос. Проектът е с продължителност 6 години и половина.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Терзиев пред посланици от ЕС: Надявам се София да бъде инт......

Кметът Васил Терзиев покани на среща посланиците на държавите от НАТО и Европейския съюз в България. Срещата се проведе ...

Прочети още keyboard_arrow_right