Васил Терзиев: Може и ще бъде по-добре в София

Васил Терзиев: Може и ще бъде по-добре в София

Снимка: Столица.bg

“Градът ни има изключителен потенциал, софиянци имат по-голям потенциал. Не трябва да си мислят, че не може да е по-добре. Може и ще бъде по-добре”, заяви кандидатът за кмет Васил Терзиев при гостуването си в предаването “Стълбището” по “Дарик радио”.

“Големият риск е градът да продължава да няма амбиция да се правят промени, да продължаваме повтарянето на стари грешки - ремонтът на ремонта, счупеният градоустройствен процес. За мен е много важно да променим това мислене, че понеже винаги е било така, така трябва да остане. Не, на нашето поколение се е паднала тази цел - да променим модела, добави Терзиев.

“Кметът има отговорност към всички 1,6 млн. жители на града. Няма хора втора ръка, няма квартали втора ръка, няма индустрии втора ръка. Взимаш прозрачни решения, които са ясно обосновани. Такъв е процесът”, каза още той.

Непопулярните решения и ползата за обществото
Кандидатът за кмет добави, че причината за сегашното състояние на София е, че управляващите нямат дългосрочен поглед. “Имаш удобни решения и правилни решения. Правилните решения почти винаги са непопулярни, защото промяната има цена. Повечето политици се подават на това изкушение, защото гледат краткосрочно”, каза Терзиев.

Той даде и два примера за първоначално непопулярни, но добри решения за градоустройство. Единият е с центъра на Любляна, който сега е пешеходна зона. “При въвеждането на тази смела постъпка, процентът неодобрение сред гражданите е бил близо 90. Сега е 10%”, обясни Терзиев.

Вторият му пример беше с Билбао - първият град в света с над 300 000 души население, в който за целия град важи зона с максимална скорост 30 км/ч. “При първото въвеждане на зоната имаше протести на доставчици, на шофьори на таксита, че това ще затрудни сериозно работата им. При последното увеличение на обхвата на зоната, нямаше нито един протест - защото те са установили, че всъщност нямат проблеми със зона 30”, обясни кандидатът за кмет на София.

Той добави, че не се страхува от непопулярните решения. “Хората трябва да знаят, че общината и районните кметове служат на техния интерес. И че може да се приемат непопулярни решения, ако ги обясниш и мотивираш добре. Ти си избран, за да взимаш решения, не да пълниш пространство”, категоричен беше Терзиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разпечатат чувалите с бюлетините от машинното гласуване в София...

Чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции, в които се е гласувало с машини в София, да бъдат разпечатани. Това реши ...

Прочети още keyboard_arrow_right