Три екипа разработват концепция за възстановяването на Централна баня

Три екипа разработват концепция за възстановяването на Централна баня

Снимка: Столица.bg

Накрая Столична община ще избере коя да реализира

Избрани са три екипа, които разработват концепция за съдбата на софийската Централна баня. В последните 5 месеца бе проведена цялата процедура за възстановяването на емблематичната столична сграда. Заданието и процедурата бяха обявени през март и се проведоха обществени обсъждания. Цялата организация бе дело на общинската "Софпроект"

Избраниците са първо място - Екип „Софийски терми“ с 93,80 т., второ - Обединение „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” ООД с 82,68 т. и трето Гражданско сдружение "Историческа баня" - 70,63 т., съобщи главният архитект Здравко Здравков.

Целта е да се предложи концепция за бъдещото развитие на северното и източното крило на Централна баня, които се нуждает от спешен ремонт. Конкурсът е по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова, а организацията и изпълнението са възложени на ОП „Софпроект“.

Предложения подадоха четири български и чуждестранни обединения, като всяко от тях представи своя екип, метод на работа, резюме на концепция, бизнес план и модел.

Комисията, която избра три от четиримата участници е с 15 членове. Крайната оценка на кандидатите е комплексна и се формира въз основа на следните критерии: Професионален и специфичен опит на екипа – максимум 10 т.; Предложен метод на работа - максимум 20 т.; Резюме на концепция – максимум 35 т.; Резюме и съдържание на бизнес план и бизнес модел - максимум 30 т.; Допълнителни предложения – максимум 5 точки. Максималният общ брой точки, който може да получи един участник е 100.

На четвърто място бе класирано Сдружение "План за Централна Минерална Баня" с 48,57 т.

Конкурсът има и втори етап и в него продължават надпреварата избраните три. Те ще бъдат поканени да сключат договор с общинско предприятие “Софпроект-ОГП”, за да разработят задълбочено и в детайл своите концепции, бизнес план и модел и да представят предложенията си публично. Всеки от трите екипа ще получи възнаграждение в размер на 10 000 лева.

Последната дума е на Столична община, която ще има три концепции и от тях трябва да избере коя ще реализира за възстановяването на Централна баня.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 57 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (22%, 38 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (15%, 26 Гласове)
Общо гласували: 169 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пускат движението по бул.“България“ от "Каблешков" до Околовръстн......

Пускат движението на автомобили по ремонтираната отсечка на  столичния бул. България от бул."Тодор Каблешков" до Ок...

Прочети още keyboard_arrow_right