Три екипа разработват концепция за възстановяването на Централна баня

Три екипа разработват концепция за възстановяването на Централна баня

Снимка: Столица.bg

Накрая Столична община ще избере коя да реализира

Избрани са три екипа, които разработват концепция за съдбата на софийската Централна баня. В последните 5 месеца бе проведена цялата процедура за възстановяването на емблематичната столична сграда. Заданието и процедурата бяха обявени през март и се проведоха обществени обсъждания. Цялата организация бе дело на общинската "Софпроект"

Избраниците са първо място - Екип „Софийски терми“ с 93,80 т., второ - Обединение „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” ООД с 82,68 т. и трето Гражданско сдружение "Историческа баня" - 70,63 т., съобщи главният архитект Здравко Здравков.

Целта е да се предложи концепция за бъдещото развитие на северното и източното крило на Централна баня, които се нуждает от спешен ремонт. Конкурсът е по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова, а организацията и изпълнението са възложени на ОП „Софпроект“.

Предложения подадоха четири български и чуждестранни обединения, като всяко от тях представи своя екип, метод на работа, резюме на концепция, бизнес план и модел.

Комисията, която избра три от четиримата участници е с 15 членове. Крайната оценка на кандидатите е комплексна и се формира въз основа на следните критерии: Професионален и специфичен опит на екипа – максимум 10 т.; Предложен метод на работа - максимум 20 т.; Резюме на концепция – максимум 35 т.; Резюме и съдържание на бизнес план и бизнес модел - максимум 30 т.; Допълнителни предложения – максимум 5 точки. Максималният общ брой точки, който може да получи един участник е 100.

На четвърто място бе класирано Сдружение "План за Централна Минерална Баня" с 48,57 т.

Конкурсът има и втори етап и в него продължават надпреварата избраните три. Те ще бъдат поканени да сключат договор с общинско предприятие “Софпроект-ОГП”, за да разработят задълбочено и в детайл своите концепции, бизнес план и модел и да представят предложенията си публично. Всеки от трите екипа ще получи възнаграждение в размер на 10 000 лева.

Последната дума е на Столична община, която ще има три концепции и от тях трябва да избере коя ще реализира за възстановяването на Централна баня.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За тази година в София се почистват 54 километра речни корита...

Плановото чистене на участъци от речните корита на територията на Столична община е в ход от април месец. За тази година...

Прочети още keyboard_arrow_right