160 средношколци от София и страната се състезаваха за място в УНСС

160 средношколци от София и страната се състезаваха за място в УНСС

Снимка: УНСС

Тримата победители на Националното състезание по финанси и счетоводство получиха парични награди

Повече от 160 средношколци от най-елитните гимназии в София, Благоевград, Гоце Делчев, Видин, Пловдив, Казанлък, Хасково, Силистра, Бургас, Варна и Шумен участваха в Националното състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), което се проведе в УНСС, съобщиха от Икономическия университет в София.

В състезанието се включиха и средношколци от училища извън структурите на АИУБ.
Ректорът на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров поздрави средношколците за избора да участват в състезанието в Университета за национално и световно стопанство. „Смятам, че човек действа рационално, но избира със сърцето. Мисля, че вече УНСС е в сърцата ви, след като днес сте тук. Уверявам ви, че сте на правилното място“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и приветства участниците. Тя посочи, че бизнеса оценява значимостта, на връзката между теория и практика и припомни думите на Леонардо да Винчи „Влюбеният в практиката без теорията е като кормчия на кораб без рул и без компас и винаги ще се носи в открито море без цел и без посока“.

Според приетия регламент на победителите се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ за учебната 2023/2024 г.
Победата в национални състезания или конкурси, които УНСС организира е един от начините за прием в университета.

Приемът в университета се извършва и с оценка от държавен зрелостен изпит (матура), кандидатстудентски изпит (тест) в електронен формат и предварителни изпити с формат на държавен зрелостен изпит(матура), провеждан съвместно с школите за подготовка на кандидат-студенти.

Подробна информация за специалностите, условията за кандидатстване, сроковете за прием на документи и явяване на предварителни и редовни изпити, кандидат-студентите могат да намерят на priem.unwe.bg, да се свържат за допълнителна информация на e-mail: priem@unwe.bg или тел: 02 8195 701/702/704.

Преди началото на състезанието се проведе и тържествената церемония по награждаването на първите трима лауреати от Националното състезание по финанси и счетоводство, което се проведе през декември 2022 г. Ректорът на УНСС, проф. д-р Д. Димитров връчи сертификати на победителите. За тях бяха осигурени и парични награди от Coca-Cola Hellenic Bottling Company

Първо място в състезанието зае Лия Георгиева, която получи и 1000 лв. парична награда. На второ място се класира Иван Генов, който получи награда от 800 лв., а третото място е за Деница Миладинова, която беше наградена със сума в размер на 500 лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Моноспектакъл на Деян Донков на сцената на Народния театър...

Първият моноспектакъл на Деян Донков като актьор и режисьор - "Камбаната", ще има премиера в Народния театър "Иван Вазов...

Прочети още keyboard_arrow_right