“Работилница: Реките на София” превръща коритата на Перловска и Владайска в красиви градини

“Работилница: Реките на София” превръща коритата на Перловска и Владайска в

Снимка: Столица.bg

И втората крачка от инициативата обединява граждани, експерти и институции около каузата за превръщането на реките ни в активни публични пространства

“Работилница: Реките на София”  променя нагласите към софийските канали чрез малки и реализуеми намеси. Инициативата е следващата стъпка към трансформация на пространството край реките и превръщането му в красиво и привлекателно място за забавления, разходки и релакс на столичани и гости на София.

Работилницата ще събере два екипа, които ще създадат проекти за трайно облагородяване на два малки участъка от софийските реки в близост до Националния стадион и Лъвов мост. Организаторите обявяват отворена покана за участници в работилницата към архитекти, урбанисти, еколози, дизайнери, мениджъри на събития, артисти и експерти в сферата на градското развитие, които могат да се запознаят със заданието и да се регистрират за участие на docs.google.com.

От кандидатурите ще бъдат сформирани два екипа с минимум 5 члена, които ще имат задачата да изследват характерните предизвикателства на локациите и да потърсят трайни решения за социализацията на реките. Всички участници в работилницата ще получат хонорар за работата.

Организатор на работилницата е Фондация Колективът, а експертната подкрепа е осигурена от общинския офис за стратегическо и пространствено планиране Софияплан. При изготвянето на проектите и двата екипа ще трябва да предложат решения, които да превърнат реките от разделящ в свързваш елемент за хората и градските територии.

Екипите могат да правят предложения за намеси освен вътре в коритата, така и извън тях - пешеходни и велоалеи, озеленяване, градска мебел и др. елементи. Проектите трябва да бъдат съобразени с потенциала на реките да свързват града с Витоша и да се превърнат в бъдещите линейни паркове на града ни - пресечни точки на природа, спорт и култура. В момента реките ни са по-скоро пасивни пространства с негативен имидж, които фрагментират и разделят София, вместо да я свързват и облагородяват.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Феите с цигулки от Destiny и Дац & Александар с як кавър на "Йов......

Над 23 000 харесвания събра само за 17 часа новият кавър с клип на популярната песен "Йовано, Йованке" в You Tube. Изпъл...

Прочети още keyboard_arrow_right