В Азия вярват, че храната не е само за тялото, но и за душата. Местните казват, че тя е „слязла“ от масите на големите династии. Затова и азиатската кухня ще ни сблъска не само с разнообразни вкусове, но и с различни културни обичаи, традиции и практики. Всички те носят автентичния облик на всеки отделен район или култура на континента.
Днес азиатската кухня е сред най-екзотичните, завладява ни с интересни подправки, необичайни комбинации от вкусове и аромати.
Суши ролки, японски нудли с октопод и изпечени на плоча скариди - това са само част от кулинарните изкушения, които майсторите на източната кухня от SUSHI POINT приготвят от днес на новия щанд за азиатска храна в супермаркет ФАНТАСТИКО в столичния квартал „Драгалевци“. Традиционните ястия от свежи продукти се приготвят на момента, пред очите на клиентите.
Шеф Светлан Стойнов, хранителен технолог и икономист по образование, но кулинар по душа, разказва, че тайната на азиатската кухня се крие в качествените съставки, специфичните подправки и баланса на вкусове.
„Азиатската кухня често разчита на пресни и висококачествени продукти. Използването на пресни билки, зеленчуци, морски дарове и месо е от съществено значение за автентични и ароматни ястия“, казва познавачът на източните вкусове. И допълва, че клиентите ще станат свидетели на специализирани техники на приготвяне като су-вид, изпичане на плоча и темпура.
„Азиатското готвене включва широка гама от готварски техники, като прецизните умения за работа с нож, пържене, задушаване, дълбоко пържене и изпичане на скара. Владеенето на тези техники е от съществено значение, за да извлечете най-доброто от различни съставки“, казва още шеф Стойнов.
Новите продукти, които ще се използват от майсторите на азиатската кухня във ФАНТАСТИКО, са октопод, скариди, соба, нудли, пиле, целина и много нови сосове и подправки. Хит в менюто ще бъдат поке купите, които придобиват популярност в целия свят. Ястието произхожда от Хаваите и включва нарязана на кубчета сурова риба или октопод, комбинирана с подправки като соев сос, сусамово масло и хавайска сол.
„Poke“ означава „да нарежа“ на хавайски. Смята се, че ястието е създадено от местните хора, особено рибарите, които подправят прясна риба с различни съставки“, разкрива част от тайните на азиатското изкушение Светлан Стойнов. И допълва, че специално за клиентите на щанда ще се приготвят поке купи в различни фюжън вариации със сьомга, тон, скариди, октропод, авокадо или манго, като клиентите ще имат и богат избор от сосове.
В новото меню влизат още традиционните суши ролки, японски нудли соба с октопод и скарида, гьози с месо, скариди и зеленчуци с тофу, скарида темпура и изпечени на плоча октопод, скарида и стек от целина.
Коментари
Последни
Новините в София: Най-важното за деня 26 април 2024 г.
Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 26 април. Избират ст... Прочети още...
Двудневен празник събира малки и големи в столичния парк Лагера
Жителите и гостите на район „Красно село“ ще могат да се включат в двудневен пролетен пр... Прочети още...
Зам.-кмет: Дейностите по столичния бул. „Филип Кутев“ трябва да приключат в края на май
Строителните дейности по разширението на бул. „Филип Кутев“ в участъка между бул. &bdquo... Прочети още...
Съдят нидерландец за подпомагане на мигранти в София
Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу гражданин на Кралство Нидерландия, п... Прочети още...
Виж също
closeДзукеро за пети път ще зарадва феновете си в София...
Певецът Джукеро ще зарадва своите почитали е София за пети пореден. Концертът на италианската звезда ще се проведе на 29...
Прочети още keyboard_arrow_right