"Витоша ски": Не е ясно колко време ще отнеме ремонтът на Симеоновския лифт

-

Снимка: "Витоша ски"

В края на декември 2023 г. Симеоновският лифт спря работа за спешен ремонт. Пред БНР Ян Калчев, изпълнителен директор на "Витоша ски“, коментира причините за аварията и евентуалните срокове за пускането на лифта в действие.

Разговорът за лифта на Симеоново е много закъснял, той трябваше да се проведе преди 10 или дори 20 години, подчерта той.

От години насам за да работи лифтът два или три дни, той трябва да се ремонтира три дни, каза Калчев. За времето си той е бил революционно съоръжение, но от днешна гледна точка това не е така. Днес съоръжението, което е на повече от 40 години, е с отдавна изтекли срокове на експлоатация, заяви Калчев.

Един от двигателите е бил свален за ремонт, тези дни той ще бъде върнат обратно, но ще трябва да се направи и ново скачване и синхронизация между двигателите, което не може да се каже колко време ще отнеме, обясни той, като добави, че подобен ремонт е правен преди две години и е отнел цяло лято. Калчев не се ангажира със срок, в който съоръжението отново ще може да работи.

"Отдавна говорим за рискове при експлоатацията на тези съоръжения. Безопасността на хората е същественото, за което трябва да се води дебат. Нашите деца пораснаха в това безвремие. 20 години нищо не се предприема, за да бъдат подменени тези съоръжения. Затова и част от тях отпаднаха от експлоатация", каза той.

Витоша ски след решението на ВАС: Сезирали сме РИОСВ - София и над година и половина нямаме отговор

По думите му не е ясно какви последствия ще има решението на съда, което задължава концесионера да възстанови Драгалевския лифт. "Карат ни да възстановяваме едно абсолютно невъзстановимо съоръжение", отбеляза той и предложи ако някой знае как да стане това, да сподели.

ВАС осъди Витоша ски за 100 лв., трябва да се възстанови Драгалевския лифт

Калчев добави, че в последните две години са се водили много разговори със Столична община, стигнало се е до някъде, но проблемът е в това, че трябва да бъде учредено сервитутно право върху общински и частни терени, което е на практика невъзможно.

Във връзка с проверката, която беше разпоредена от кмета на София Васил Терзиев изпълнителният директор на "Витоша ски" отбеляза, че на комисията от район "Витоша" са предоставени всички необходими документи и обяснения. Очаква се комисията да съобщи резултатите от проверката.

Кметът на София: Симеоновският лифт не работи, разпоредена е проверка

Към момента придвижването до Витоша се извършва само с автобусите на градския транспорт. Любителите на зимните спортове, които очакваха сезона с нетърпение, се оплакват, че придвижването е по-бавно и по- неудобно, защото желаещите да се качат в планината са много, а автобусите са препълнени. Все пак, градският транспорт е добра алтернатива, оценяват туристите, защото пътищата в планината не се обработват със соли срещу заледяване, колите често закъсват, а и в планината няма къде да се пакира, което създава затруднения.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Витоша ски уведоми Столична община: Симеоновският лифт повече ням......

Симеоновският лиф е затворен и повече няма работи. За "пускането на шалтера" собственикът на съоръженията в планината - ...

Прочети още keyboard_arrow_right