Витоша ски след решението на ВАС: Сезирали сме РИОСВ - София и над година и половина нямаме отговор

Витоша ски след решението на ВАС: Сезирали сме РИОСВ - София и над година и

Снимка: Витоша ски

Собственикът на лифтовете кани кметът на София Васил Терзиев на среща

Собственикът на лифтовете на Витоша - Витоша ски АД излязоха с позиция веднага, след като бившият кмет на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Върховният административен съд е решил, Драгалевският лифт да бъде възстановен.

Решението на ВАС е окончателно. А от „Витоша ски“ АД излязоха с изявление, в което твърдят, че 12 години правят опити да модернизират съоръженията на територията на Природен парк „Витоша“.

ВАС осъди Витоша ски за 100 лв., трябва да се възстанови Драгалевския лифт

Ето какво е тяхното становище:

Правим това системно и последователно, като посочваме истинските проблеми пред обновяването на транспортната достъпност в планината. Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това. На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не „Витоша ски“ АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г.

По наше искане и след представяне на всички необходими документи Главният архитект на Столична община ни издаде виза за проектиране САГ21ГРОО/23/1 от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - „Драгалевци заслона“. Разработили сме проект на идейна фаза и сме готови повече от година да го внесем за издаване на разрешение за строеж.

За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер“.

Витоша ски работят по проект за възстановяването на Драгалевския лифт

В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП „Витоша“ - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура

Призоваваме новоизбрания кмет г-н Васил Терзиев за среща, за да изложим проблемите и да предприемем конкретни стъпки за решаването на проблема, искат от „Витоша ски“ АД.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 36 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 111 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

До края на март ще се намери изгубеният план за управление на Вит......

Дискусия на тема „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“ организира днес, 21 февруар...

Прочети още keyboard_arrow_right