Започна проектирането на Терминал 3 на софийското летище

Започна проектирането на Терминал 3 на софийското летище

Снимка: Столица.bg

Започна работата по проектирането на Терминал 3 на Летище София.  Очаква се той да е готов до 2030, заяви комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров по БНТ.

"Готови сме с концептуален проект. След няколко седмици ще го покажем на публиката. Ние проектираме и специална зала за събития. Опитваме се да направим летището социално място. Терминал 3 е много важен от гледна точка на перспективите пред летището по две причини. Първата е комфортът на пътниците. Втората е развитието на капацитета на летището. Строителството ще започне в края на 2026 – началото на 2027 г.", обясни Бъчваров.

Той допълни, че пътникопотокът расте, но трафикът не е достигнал нивата от 2019 г.

„За първите няколко месеца на 2023 г. данните се колебаят от преди пандемичните нива. В началото, когато бяха платени на държавата 660 млн. лв., това влече след себе си и поредица от загуби. Първите две години са свързани с финансови загуби заради това първоначално плащане и стратегическото решение никой да не бъде уволняван на летището. Тези загуби ще трябва да бъдат компенсирани през следващите години. Ще бъдат компенсирани с увеличаване на приходите и намаляване на разходите или с по-качествено управление“, коментира Бъчваров.

Той подчерта, че цените на билетите неизбежно ще растат и предложенията по 9,99 евро в следващите две-три години ще са безвъзвратно забравени.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

ВАС: Заповедта на арх. Здравков е неправилно отменена за Конярник......

Сграда - бивша чайна и лифт на Конярника на Витоша трябва да бъдат възстовени. Това реши Върховният административ съд вч...

Прочети още keyboard_arrow_right