1200 розови балона полетяха над София (ВИДЕО)

-

Снимка: Facebook

1200 розови балона бяха пуснати днес в памет на жените, загубили живота си заради рак на гърдата. Това съобщи зам.-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов, който присъства на събитието заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Инициативата е част от информационната кампания за профилактика на рака на млечната жлеза, която се организира за 10-а поредна година от общинската Първа АГ болница "Св. София".

През целия месец октомври здравното заведение провежда безплатни прегледи за рак на млечната жлеза, припомни Дончо Барбалов. В кампанията се включват и други болници от София и страната, между които общинските Университетска Първа МБАЛ, МБАЛ "Княгиня Клементина" и държавната УМБАЛ „Лозенец“.

Лекарите са категорични, че когато е открит навреме, ракът е лечим. Затова всяка жена трябва редовно да посещава своя мамолог, призоваха по време на събитието кметът Йорданка Фандъкова и директорът на Първа АГ болница д-р Гергана Коларова.

От 2015 г. насам Столична община финансира своя програма за профилактични прегледи за рак на гърдата в общинските училища, детски градини, културни и социални институти, транспортни дружества. След прекъсване заради ковид пандемията, през тази година програмата беше възстановена и за прегледи са се записали над 9000 работещи в образованието. До момента са прегледани близо 3000 жени. При 507 от тях са открити доброкачествени изменения, при 18 има съмнения за РМЖ, а при 2 лекарите са установили рак на гърдата.

Скрининг програмата се изпълнява в 14 общински лечебни заведения - Първа АГ, Втора АГ, Университетска Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, СБАЛОЗ "Проф. М. Мушмов" и ДКЦ-та с номера 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 24 и 25. Прегледите в тях ще продължат до края на ноември т.г.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отмениха решението за създаване на нова болница "Мама и аз" в Соф......

Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на „Многопрофилна болница за ...

Прочети още keyboard_arrow_right