Съдът отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF в София

-

Снимка: Столица.bg

Върховният административен съд окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Разрешението, което РИОСВ е дала за инвестиционното предложение за "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ отпадък" на площадка ТЕЦ "София", е от август 2015 г. Съдебното дело е образувано пред първоинстанционния съд по жалба на екологично сдружение "За земята", Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, сдружение "Независим обществен контрол", Сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" и физическо лице.

Съдът е направил обоснован извод, че инвестиционното предложение не е аргументирано в доклада за ОВОС и РИОСВ София е взел решение за одобряване на доклада без наличието на достатъчно доказателства. Изводите в съдебното решение са базирани на обоснованата преценка на събраните доказателства и компетентно изготвените няколко експертни заключения.

По делото магистратите дадоха задължителни указания да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, съдържанието, нивата и териториалния обхват на разпространение на вредните за човешкото здраве емисии от изпускащото устройство, като се отчетат и данните за разстоянията до жилищните сгради и обектите, подлежащи на здравна защита. Върховните магистрати указаха също да се установи спазени ли са изискванията за достатъчна информация относно предвижданията за третирането на опасните и неопасните отпадъци, оценка на въздействието и информиране на засегнатата общественост.

"Напълно формално административния орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние от дейността на инвестиционното предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда", се посочва в решението на съда.

Върховните магистрати приемат, че решението на Административен съд София- град, с което е отменено решението по оценка на въздействието върху околната среда е правилно. 

В началото на 2023 година "Топлофикация София" прекрати обществената поръчка за избор на фирма, която да изгради инсталацията. Причината беше, че четирима от петимата участници в надпреварата бяха отстранени заради несъответствие на офертите спрямо изискванията на възложителя. 
Инсталацията за оползотворяване на RDF трябваше да бъде изградена в рамките на третата фаза на интегрирания проект за управление на отпадъците в София.  

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right