15 души си направиха безплатни белодробни тестове във ВМА – София

15 души си направиха безплатни белодробни тестове във ВМА – София

Снимка: ВМА - София

15 души се възползваха от безплатните функционални белодробни тестове, които Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА) в София организира по повод Световния ден на белия дроб, съобщават от здравното заведение.

Целта на инициативата е да се повиши информираността сред пациентите, тъй като пренебрегването на потенциални признаци на белодробно заболяване може да има сериозни последствия.

„Ние избрахме да направим кампания, тип „Отворени врати”, в рамките на която пациентите имаха възможност да получат безплатни консултации в нашия специализиран функционален кабинет“, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.

Тя подчерта, че заедно с колегите си работят с всички съвременни диагностични и терапевтични методи в полза на пациентите с белодробни болести. В клиниката, като академична база се хоспитализират пациенти с възпалителни и обструктивни, фиброзни, неопластични и други разпространени и редки белодробни болести. Пациентите биват диагностицирани и лекувани според съвременните общоприети алгоритми.

„Ние разполагаме с един от най-добре оборудваните центрове по интервенционална пулмология. Най-честата белодробна патология, насочена за бронхоскопски процедури е белодробния карцином. За съжаление, много рядко пациентите са в ранен стадий на болестта. Поради липса на скринингови програми за белодробен карцином, той се установява най-често в трети или четвърти стадий. Извършваме и процедури от палиативен тип при пациенти със значимо ангажиране на големите дихателни пътища (трахея и бронхи) от туморни процеси. Разбира се, бронхоскопски процедури се прилагат и при диагностика на белодробни фибрози, бронхектазии, тежки инфекции и други доброкачествени процеси.“, допълни доц. Енчева.

ХОББ и бронхиалната астма се нареждат сред социалнозначимите белодробни болести. За пациентите с тежка астма и прогресираща белодробна фиброза има и варианти за лечение със скъпоструващи биологични терапии, които се реимбурсират от НЗОК след издаване на протокол от обсъждане на специализирани комисии, действащи в КПФ.

На страдащите от хронични белодробни заболявания и на тези с чести инфекции на дихателните пътища специалистите препоръчват да правят ежегодно имунопрофилактика и противогрипни ваксини.

Правилно дишане и много спорт е рецептата на Ася. Тя е на 53 години. Има астма от 20 години, вследствие на нелекувана алергия. За първи път влиза в болница.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 40 Гласове)
Общо гласували: 445 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

МУ-София подари на ИСУЛ компютърна навигация за ставно ендопротез......

В Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от днес има компютърна н...

Прочети още keyboard_arrow_right